Депутатите в страх от политическа репресия - един по един признават, че са проверявани от службите

Антония Чорева 30 юни 2016 в 12:19 8097 9

Дълга дискусия в парламента по Антикорупционния закон изкара наяве страховете и тайните на депутатите. Заради предложението в новия закон след всеки анонимен сигнал да може да се извършва проверка на политици, депутатите се притесниха, нарекоха промяната в закона политическа „репресия” и започнаха да споделят, че са били проверявани. 

Първи депутатът от ВМРО Славчо Атанасов коментира, че ако Законът остане така, се нарушава „световното правило - винаги обвиняващата страна доказва невинността си, което е съществувало само в системата на Сталинова Русия".

„Като кмет на Пловдив имам 198 ревизии, не е лошо да се проверяват управляващите за корупция, но кой кмет и на коя партия е проверяван толкова пъти”, заяви Атанасов.

По повод създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията (наричано новото ФБР), Славчо Атанасов каза, че този орган, който трябва да следи за корупция, е безконтролно звено, което напомня за светата Инквизиция в Испания.

Като жертва на проверка се заяви и независимият депутат Георги Кадиев. В момента ме проверяват след анонимен сигнал в Google, възмути се Кадиев. „Като питам кой ме проверява, отговарят анонимен сигнал”, уточни Георги Кадиев. Депутатът не подкрепя Антикорупционния закон, тъй като според него с него се създава политически Франкенщайн.

Според него презумпцията за доказване на невиновност, е нещо, с което само се демонстрира борба с корупцията.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев от своя страна също каза, че се притеснява от закона, тъй като семейството му е изживяло огромен стрес през 2002 година, когато се оказало, че има сигнал и в продължение на една година са проверявани той, майка му, баща му и 2-годишният му син. „Не може така анонимен сигнал и започва проверка, трябва да има конкретика на сигнала”, категоричен бе той. По думите на Йордан Цонев този закон дава възможност за политическа репресия.

Цонев коментира още, че неговата група ще подкрепи закона, но само за да покаже, че има воля за борба с корупцията, иначе смятат, че той не е изгладен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

9

Стринка Минка

01.07 2016 в 00:37

Всяка репресия е малка за тея педали.
И пак листите ще са пълни с мераклии.

29216

7

Лопе де Вега

30.06 2016 в 15:25

Някой да каже на храбрите ни дупетати, че полиграфът не е точен уред. Всеки добър лъжец може да го прецака с лекота. Ако така ще хващаме корумпираните, отсега да им даваме амнистия и да не арчиме народни пари за глупости!

Поздрав!

29216

6

Лопе де Вега

30.06 2016 в 14:32

Пак ли ФБР? Колко станаха вече? Три, четири? И все феберета. Да ви мушка слон, нещастници. Измислете нещо българско,стига тъпи подражания. На всичко отгоре и това само ще яде и сере - няма да върши работа.

А онова Кадиев да вземе да не се излага и да прочете квото е написала Мери Шели. Аман от недоучени.

Поздрав!

63994

4

Red or Dead

30.06 2016 в 14:00

““Най-корумпираната личност в България, най-големия политически хамелеон в държавата, внесе антикорупционен закон в парламента! Срещу кого е този закон, бе Кунева?
Я първо ни светни кои са другите корумпирани и ликвидатори на държавата освен теб! Оглеждаш ли се сутрин, ма?““““

Мернато из....фейса;)

17439

3

мнение от IP

30.06 2016 в 13:51

Проверка не значи арест. Или някои ги е страх, че има какво да крият? Имат избор - да не са депутати. Да са като мен. Никой не би ме проверявал по този закон. Свобода.....:)