Депутатите с 2700 лева основна заплата, с надбавките става двойна

Александра Маркарян 10 ноември 2014 в 14:42 12843 16

Основните заплати на депутатите стават 2700 лева, става ясно от публикувани днес данни на НСИ за средната работна заплата за третото тримесечие. С надбавките, на които имат право, реално възнаграждението им почти се удвоява.

Съгласно правилника на парламента основната депутатска заплата е равна на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. Тя се преизчислява на всяко тримесечие на база данните на Националната статистика.

Средната заплата за септември в обществения сектор е била 900 лева. Така основната депутатска заплата става 2700 лева. Основната заплата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева пък става 4185 лева. Според правилника възнаграждението на председателя е равно на основното депутатско възнаграждение плюс 55% от него. Основната заплата на заместник-председателите на парламента е с 45% над тази на редовите депутати, т.е. 3915 лева.

Председателите на комисии получават с 35% отгоре, т.е. по 3645 лева, а заместниците им - 3375 лева, с 25% повече.

Председателите на парламентарни групи също вземат 3645 лева основна заплата.

Отделно депутатите вземат 15% върху тази сума за участие в постоянна комисия на НС. Обикновено народните представители участват минимум в две комисии, а в някои случаи - и в три.

Извън тази е надбавката за сътрудници, консултации, наем на помещения и други дейности, свързани с работата им. Тя е равна на допълнителни 2/3 от основното възнаграждение на депутатите.

Депутатите получават и по 1% върху основното си възнаграждение за всяка година стаж.

Те получават и застраховка "Живот" за трета категория труд, признават им се транспортните разходи при пътуване с държавния, общинския вътрешноградски транспорт, жп транспорта, както и автомобилния и водния транспорт в първа класа и спално място. Плащат им се и транспортните разходи с частни автобусни линии във връзка с дейността като народни представители, пише в правилника.

Те имат право и на 40 самолетни билета годишно до района, от който са избрани, ако там има летище и се намира на повече от 250 км от София, както и на 12 допълнителни самолетни билета (еднопосочни или двупосочни) всяка година "във връзка с дейността им като народни представители".

На депутатите без собствено жилище в София се предоставя такова безплатно. Разходите за ремонт, обзавеждане, охрана, данъците и таксите отново се поемат от бюджета на Народното събрание.

На депутатите се осигуряват командировъчни и пари за път за сметка на НС при посещения в избирателните райони, а размерът на квартирните и лимитът за пътни се определя от председателя на НС.

Депутатите имат право на работно помещение в София, осигурено от НС с необходимите технически и комуникационни средства, както и на служебна уеб страница в интернет, поддържана на сървъра на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!