Депутатите решават дали съдиите да декларират принадлежност към тайни общества

OFFNews 27 юли 2016 в 07:50 4259 7

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Парламентът продължава в сряда с гласуването на промените в Закона за съдебната власт. Депутатите тепърва ще обсъждат спорните нови текстове - като това магистратите да не са длъжни да декларират принадлежност към тайни общества. В същото време, съдиите ще трябва да декларират пред ВСС членството си в съсловни организации. Очаква се депутатите да решат сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати да не бъдат анонимни, а жалбоподателят да носи и наказателна отговорност, ако сигналът се окаже неверен.

На извънредно заседание във вторник бяха отхвърлени предложенията за кариерни бонуси на членовете на ВСС. Две подобни предложения бяха направени от бившия шеф на митниците и депутат от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро и от Чавдар Георгиев от БСП. И двамата поискаха след приключването на мандата на членовете на ВСС те да бъдат назначавани на по-висока длъжност от заеманата преди избора им.

В крайна сметка тези предложения не бяха приети, като депутатите подкрепиха текстовете на Министерството на правосъдието - след края на мандата им съдебните кадровици да се връщат на длъжността, която са заемали преди влизането им в съвета. 

С приетите вчера текстове парламентът окончателно прие т. нар. съдийско самоуправление. Депутатите приеха и текстовете, които позволяват главният прокурор да бъде изслушван в парламента по питания на граждани, неправителствени организации и депутати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

27.07 2016 в 09:24

Тайни, тайни, колко да са тайни. На прайда ги виждаме всичките.

29217

1

Лопе де Вега

27.07 2016 в 08:34

Не трябва ли по-скоро тези тайни общества да бъдат разследвани най-внимателно и ако представляват опасност за конституционния ред да бъдат закривани?

Според мен не може депутати, магистрати, висши служители от армията и полицията и още много други да членуват в подобни общества. Освен, ако сред тях има внедрени агенти на вътрешното разузнаване, както и да се нарича то.

Поздрав!