Депутатите "разписаха" празен чек на Русия за Белене, не дочакаха ден, за да видят решението на съда

Антония Чорева 28 септември 2016 в 10:48 8678 7

Депутатите решиха окончателно държавата да преведе на НЕК пари, за да изплати руските реактори, които сме купили за АЕЦ „Белене”, без да са видели решението на Арбитражния съд, който ни осъди да платим парите на Русия. Решението вече в в България и е достъпно. Все още не е ясно колко точно пари ще платим на руската фирма „Атомстройекспорт", тъй като всеки ден върху купеното оборудване текат лихви. Именно затова сумата, която трябва да се даде на НЕК не е описана в решението на депутатите. 

И макар Законопроектът да се плащат пари на Русия за купените реактори днес да се гледа на второ четене, депутатите пак влязоха в дълги словесни битки и преди, и след гласуването на законопроекта.

„Празен чек” – така определи това решение депутатът Румен Гечев от БСП. Той се обоснова, че за първи път се предлага законопроект, в който не е посочено каква е сумата, която държавата ще плаща на НЕК и също не е записан срок за връщане на заема на държавата, тъй като той е възмезден. Той предложи да има записан срок за връщане на сумата на държавата, тъй като един ден някой ще трябва да отговаря през българските граждани за стотици милиони, които са изчезнали.

Страната трябва да плати около 1,2 млрд лева на руската страна за купените реактори за АЕЦ Белене, но тъй като лихвите са огромни и не е започнало плащането, тя може да расте, а според управляващите има и друг вариант, лихвите да бъдат опростени.

Арбитражен съд осъди България да плати на Русия парите с лихвите за купените реактори за проекта Белене, след като страната се отказа да го строи. За да плати НЕК сега парите на Русия, решението трябва да бъде одобрено и от Европейската комисия. „Няма такава комисия и в Африка, която одобри празен чек”, продължи левият депутат Гечев.

Според решението на депутатите НЕК трябва да върне парите на държавата в срок от 13 години. „За” отпускане на огромния заем гласуваха 86 депутати, „против” бяха 11, а 10 се въздържаха.

Депутатката от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия Менда Стоянова, провокирана от думите на Гечев, излезе на трибуната и заяви: „Празен чек сте подписали вие, през 2006 година, празен чек сте подписали пак вие, през 2008 г., тъй като без проведена обществен поръчка, без договор – в нарушение на всички български закони сте купили оборудване от руската страна за АЕЦ Белене. Не прехвърляйте от болната глава на здравата проблема”.

Тя все пак обясни, че в решението на депутатите е записано, че размерът на помощта за НЕК е тази, която е присъдена по арбитражното дело.

И макар набързо да гласуваха за изплащане на сумата, депутатите още час си прехвърляха вината заради кой страната ни ще плаща тази огромна сума на Русия.

Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира, че в решението на Арбитражния съд е записано, че трябва да платим на Русия парите за купеното оборудване, защото сме спрели проекта, което е направено от ГЕРБ, а не затова, че е започнат – от БСП. И обвиненията: „Вие колеги от 2009 година до 2012 г. подписахте договори и платихте 390 милиона лева за спрян проект. Опитвате се да избършете с една употребена тоалетна хартия. Заради вас ще плащаме лихви от 2009 до днес – не успяхте да спрете един проект като хората”.

„Осъдителното решение е затова, че е поръчано оборудване, което не е платено”, категорична е депутатката Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя добави също, че „чекът не е изобщо празен, а напротив”.
Драгомир Стойнев от БСП стигна и до Нефтозавода край Бургас: „Кой подписа договорите за предприсъединяване и затвори реактори на АЕЦ „Козлодуй” и кой продаде рафинерията в Бургас? Вие само затваряте, нищо не строите. В българската енергетика няма никакви инвестиции – искате България да внася вместо да изнася, при вас винаги има деградация”, каза той.

Покрай решението да бъдат изплатени реакторите на руската страна, се гласуваха още няколко решения. Това на Корнелия Нинова да се рестартира проекта АЕЦ Белене беше отхвърлено, предложението на депутът от ДБГ Антони Тренчев да бъде гласувано утре, тъй като след часове е достъпно решението на Арбитражния съд, беше отхвърлено, това на Мартин Димитров от Реформаторския блок да се промени закона, че държавата отпуска заем на НЕК вследствие на необосновани разходи по проекта Белене – пак беше отхвърлено. Не бе прието и неговото предложение да изпратим представители в Русия, които да видят какво сме купили, добри ли са реакторите, има ли ги.

„Не е редно да плащаме оборудване, след като няма проверка на състоянието на реакторите. Да плащаме два реактора, за които нямаме подписан договор, е престъпление. Видели ли сте някой да плаща, без да е видял какво купува?”, категоричен е Димитров.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов също каза, че винаги ще гласува „против”, тъй като е обидно да се приема решението, без да е прочетено делото от Арбитражния съд, защото когато се види решението на съда, ще може да се решат какви да бъдат стъпките на страната ни.

Депутатът Антони Тренчев също се обоснова, че е дал отрицателен вот, тъй като не проумява защо депутатите не са изчакали до утре – първо да прочетат решението на съда и тогава да се гласува, но вече знаейки какво се гласува. Той се учуди, че детайлите по делото на Русия и решението на Арбитражния съд стават ясни след часове и вече са в България, но Народното събрание е решило да гласува първо заема на НЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

7

Крушата

28.09 2016 в 16:02

Да, всички ние и децата на нашите деца ще плащаме и не само за Белене, но и за Мариците, на ЕРП-тата, природните ни богатства ще бъдат изнасяни без да поучаваме пари за това и още .....
Но както добре видяхме всички - просто няма друга алтернатива.

11178

5

Крушата

28.09 2016 в 14:47

[Профил на чесън"> чесън

Рейтинг : -10494
28.09 2016 в 12:05 4
"Хуйло ни краде" - така е и го прави по решение на Международния съд. Или може би твърдите, че той управлява институцията стояща в основите на международното право?
И само колко бързо и удобно се забравя за чий ... продажната ни и малоумна политическа пасмина реши, че е възможно без всякакви проблеми да не изпълняваме вече подписан договор за милиарди.

12530

2

синя сова

28.09 2016 в 11:45

И така-важното заключение е,че "герб" и "бсп" са едно и също.Играят ни театър ,години наред!Едните са почнали този измислен ,корупционен строеж преди 30 години с цел лесни кражби на милиарди,български пари,после спират строежа ,после техният слуга кобурготски спря 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй,а пусна отново тази невъзможна централа за крадене на милиарди!После пак "бсп"си поръчва оборудването,въпреки ,че няма договори и пари за това...после новият слуга идва на власт през 2009 г. и продължава да плаща ,въпреки ,че проектът отново е уж спрян.А сега проклетите разбойници-гербари и бесепари се питат кой бил виновен и плащат отново...Сагата продължава като сапунка с 115 000 епизода.Хора,мислете,мислете,когато влезете в кабинката,за кого ще пуснете бюлетинката!