Депутатите от ГЕРБ се подчиниха на Борисов - бламираха президента

OFFNews 16 декември 2011 в 13:29 2182 0

Пленарната зала в парламента

Снимка Сергей Антонов

Пленарната зала в парламента

Мнозинството на ГЕРБ в парламента се подчини на премиера Бойко Борисов и отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху текстовете от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Чрез тях и с промяна в Кодекса за социално осигуряване се увеличава възрастта за пенсиониране.

Президентското вето не мина буквално "на косъм". От изискваните по Конституция 121 депутатски гласа "за" отхвърлянето му бяха отчетени точно 122. Дадоха ги всички депутати от ГЕРБ плюс независимите. Опозицията в лицето на "Атака", ДПС и БСП, гласува "против". Въздържаха се 9-има от общо гласувалите 193-ма народни представители.

Така от януари 2012 година възрастта за придобиване право на пенсия ще се увеличи с 4 месеца.

От януари 2013 година - с още 4 месеца, а от януари 2014 година - с нови 4 месеца, докато общият период на увеличение стане 1 година.

Промяната важи за всички категории труд - за трета, в която попада най-голяма част от населението, както и за работещите при тежки условия с право на ранно пенсиониране, които са в първа и втора категория труд. Сегашната възраст за пенсиониране - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете (в трета категория), ще се запази до 31 декември 2011 година.

Навършилите годините до тогава ще могат да се пенсионират по настоящите условия, когато пожелаят - и след 1 януари 2012 година. За всички останали ще важат новите правила.

Друга промяна чрез закона е спиране на индексацията на пенсиите и през 2012 година. Според КСО такава трябва да се прави в средата на всяка година, но това не се е случвало от 2009-та, откакто ГЕРБ е на власт.

Осъвременяването трябваше да е по т. нар. златно швейцарско правило, при което процентът на увеличение на пенсиите се изчислява на база ръстът на осигурителния доход за предходната година плюс инфлацията също за предходната година.

Със сегашните промени швейцарското правило отпада. Пенсиите ще се индексират чак от 2013 година и то само с ръста на инфлацията, което със сигурност ще намали общия процент. Реакцията на опозицията беше светкавична. 52-ма депутати от БСП и ДПС подават искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционни разпоредбите от закона за бюджета на ДОО, в частност - параграф 18, който засяга пенсионната реформа. Решението обявиха проф. Любен Корнезов (БСП), бившият председател на социалната комисия - Хасан Адемов (ДПС), и Алиосман Имамов (ДПС). Основанията им са, че при прокарването на текстовете е нарушен законът, като не са били проведени задължителните предварителни консултации между социалните партньори (синдикати и работодатели) в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Решението за вдигането на възрастта за пенсия беше еднолично обявено от Дянков и вкарано в проектозакона въпреки протестите на синдиктите. След огласяването му те се оттеглиха от тристранния съвет. Освен това сегашното решение противоречи на ангажименти за промени в пенсионно-осигурителната система, поети официално и писмено от държавата. Преди гласуването в парламента, по време на обсъжданията в пленарна зала, социалният министър Тотю Младенов се опита да защити промените в пенсионно-осигурителната система, наложени от вицепремиера Симеон Дянков. Той отново изтъкна, че приходите от осигуровки покриват "по-малко от две трети от разходите за пенсии, а недостигът се покрива от средства от държавния бюджет", но пропусна да признае, че причина за това е изключително ниската събираемост на осигуровки. За нея е отговорна Националната агенция по приходите, подчинена именно на Дянков. Вместо това Младенов обяви, че проблемът бил "демографски" - населението застарявало, все по-малко работещи плащали и затова възрастта трябвало да се вдигне. Социалният министър не спомена логичната при вдигане на пенсионната възраст в останалите страни обосновка, а именно - увеличаването на продължителността на живота. Вместо това заплаши, че ако сега не се вдигне възрастта за пенсиониране имало опасност "да бъдат застрашени пенсиите, включително и на сегашните пенсионери". Хасан Адемов от ДПС остро заяви, че президентът оспорва по принцип и в неговата цялост за първи път бюджетен закон.

„Вероятно, уважаеми колеги, ще преодолеете президентското вето, защото виждам, че правите организация за това, но ще ви бъде много трудно да преодолеете себе си. И този проблем се състои в това, че има огромно разминаване между предизборната ви реторика и политиките, които извършвате след последните избори", допълни той.

Въпреки призива му гласуването мина според очакваното и поискано от премиера Бойко Борисов и ветото бе отхвърлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!