Депутатите наградиха членовете на ВСС с вдигане на заплатите

ОFFNews 31 март 2016 в 10:40 2882 3

Депутатите приеха увеличение в основните заплати на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Те гласуваха окончателно текстовете за заплатите от Закона за съдебната власт с 81 гласа "за" , 11 "против" и 18 "въздържал се".

Документът предвижда още разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите.

Преди два месеца от ГЕРБ и РБ поискаха членовете на ВСС да подадат оставките си. Днес обаче само реформаторите бяха против увеличението на заплатите на същите тези членове на съвета.

Между първо и второ четене на закона правната комисия прие предложението на депутата от ПФ Емил Димитров заплатите на членовете на ВСС да бъдат равни с тези на тримата големи - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд въпреки различните им задължения и функции в структурата и управлението на съдебната власт.

Досега основното възнаграждение на член на съвета беше 3493 лева - колкото съдия във ВКС. След промените основната заплата ще стане 4903 лева. Към нея се начислява и процент за прослужено време - 2% за всяка година трудов стаж, но не повече от 40% от заплатата. Така средната заплата на членовете на ВСС ще стане над 6 000 лева, по изчисления на "Правен свят".

Съгласно днешното решение, членовете на ВСС вече няма да получават допълнителни възнаграждения за участието си в комисиите на съвета, както беше досега. Именно това беше и едно от обясненията на ГЕРБ за увеличението на основната заплата на членовете на ВСС.

"Хайде да опростим нещата по следния начин - до момента член на ВСС е получавал заплата толкова, колкото съдия до ВКС. Какво се е променило изведнъж, че да се откажем от този подход, и колегите от ГЕРБ да подкрепят предложение предимно на БСП. Нещо трябва да се е случило, трябва да има някаква голяма промяна. И тук трябва да ни обясните дали ще имат повече правомощия, дали ще имат повече работа", каза в пленарната зала депутатът от гражданската квота на РБ Мартин Димитров.

Той попита защо депутатите изравняват заплатите на членовете на ВСС с тези на тримата големи, които имат и много други задължения. "Защо някои, който има по-малко работа, да взима колкото този, който работи повече", попита депутатът.

Единственият депутат от ГЕРБ, който се изказва против увеличението на основната заплата беше Методи Андреев. "В България когато става дума за повишаване на заплатата, то тя трябва да покрива някакви критерии. Ние сме свидетели на най-лошата активност на ВСС от години. Авторитетът на съдебната власт рухна, защото всички са загубили вяра в тази институция", каза той.

Емил Димиртов от Патриотичния фронт защити предложението си, като заяви, че " най-горе са министрите, които получават най-високото възнаграждения". "Искаме тази власт ВСС да е независима и показваме непрекъснато как можем да ѝ отрежем парите и да я манипулираме. Тя тогава независима ли е", попита още Емил Димитров.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ също защити увеличението. Той обясни, че няма да има драстична разлика между размера на досегашните и новите заплати, защото се спират парите за участие в комисии. "Това изменение, което се прилага, е във вече планирания размер. По никакъв начин не се включват повече средства от бюджета на ВСС", каза още той.

Атанас Атанасов от РБ обясни, че не е справедливо член на ВСС да може да получава повече от премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!