Депутатите дадоха зелена светлина за купуването на нови самолети и кораби за армията

ОFFNews 02 юни 2016 в 13:53 5291 44

След около 4 часа дебати депутатите приеха проектите на правителството за купуване на нови самолети и патрулни кораби за армията.

Бяха приети два отделни проекта - за самолетите и за корабите. Те бяха подкрепени от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и ДПС, а против бяха само БСП и "Атака". Проектите трябваше да бъдат одобрени от парламента, тъй като стойността им надвишава 100 млн. лв.

Според предварителните разчети ще трябват около 1.5 млрд. лева за покупката на новите самолети и 800 млн. лева за корабите.

Проектът за "придобиване на нов тип боен самолет" предвижда да бъде реализиран на два етапа, като по време на първия етап ще бъде сключен договор до края на 2016 г. за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г. През втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя самолети в периода 2022 г. – 2023 г.

Инвестиционният проект за "придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" ще се реализира в период от 5 години и предвижда придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба.

В началото на дебатите независимият депутат Велизар Енчев призова всеки, който се изказва по темата да казва дали има конфликт на интереси. Освен това той се обяви против двата проекта, защото по думите му ще е по-евтино да се ремонтират сегашните кораби и самолети. "Аз съм за това да се купи нова техника, но не в този момент. Настоящата техника има още експлоатационен живот", каза Енчев.

Депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов пък поиска изказващите се депутати да декларират и дали са били агенти на Държавна сигурност. "Да ремонтираме старите МиГ-ове е като да сложим на Жигула двигател на Мерцедес", каза още той.

Ангел Найденов от БСП заяви, че ще подкрепи проектите, защото с това решение ще се даде зелена светлина на разговорите за нова техника. Той обаче подчерта, че колегите му са на различно мнение и няма да подкрепят решенията.

"Закупуването на новите самолети и бойни кораби е закъсняло предложение. Толкова закъсняло, че заедно с другите необходимо проекти за модернизация достигат сумата до 5 млрд. лева", каза още Найденов.

От ГЕРБ пък заявиха, че това е инвестиция за близките 40-50 години. "Грешката, която направихме и не изпълнихме задълженията към Българската армия и към авиацията включително да имаме бойни кораби, самолети трябва да бъде поправена", каза Пламен Манушев. Той обаче подчерта, че проектите са изключително закъснели.

"Въпреки че сме опозиция, ние категорично трябва да кажем, че това прави чест на управляващите в момента. Такъв финансов ресурс за модернизацията на Българската армия досега не е заделян", коментира Янко Янков от ДПС и заяви, че партията на Доган ще подкрепи и двете решения.

Ген. Михо Михов от АБВ заяви, че партията на Първанов подкрепя предложенията. По думите му в момента отбраната на България не стои добре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови