Депутати съдят ФГВБ, не казва кои от властта са виновни за КТБ

OFFNews 07 декември 2015 в 14:46 3252 3

Снимка Фейсбук

„Групата за натиск“ за търсене на истината за източването на „КТБ“ – депутатите Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев и Валери Симеонов, внесоха жалба срещу мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да каже кои са лицата на публични длъжности, съпричастни към източването и фалита на КТБ.

Това се случва след като ФГВБ не отговори на искане от четиримата народни представители по Закона за достъп до обществена информация в законовия срок от 14 дни.

На 18 ноември тази година беше изпратено заявление за достъп до обществена информация, с което депутатите поискаха от фонда да каже кои политици, лица на висши публични длъжности и партии са замесени в източването на КТБ. Тази информация би следвало да е част от доклада на международната разследваща компания „Аликс партнърс“, но тя не е публично достъпна, поради клауза за конфиденциалност в договора между компанията и държавата.
В своето заявление депутатите посочиха, че има реална опасност част от лицата, замесени в източването на банката, да продължават да вземат отговорни решения във връзка с разследването, издирването и разпродажбата на имуществото на КТБ. Въпреки това ФГВБ отказа да отговори в законовия срок.

Административния съд, който ще разгледа жалбата, вече е отменял мълчалив отказ по сходен казус. В началото на месец ноември тази година Административния съд в София отмени мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести размера на възнагражденията си. Делото тогава беше заведено от народните представители Петър Славов и Мартин Димитров, след като комисията не им предостави исканите данни по подадено заявление за достъп до обществена информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!