Делчев от РБ не се подписал под новия конституционен проект

Ивайло Анев 24 юли 2015 в 12:47 4657 14

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ)

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) не е подписал новия проект за промени в Конституцията, предложен след множество компромиси.

Вчера от партията на вицепремиера Меглена Кунева обявиха, че имат известни резерви към споразумението с ДПС и обявиха, че депутатите им ще гласуват по съвест.

Днес Делчев обяви, че е отказал да подпише проекта за промени в Конституцията, защото е отстъпление от радикалната съдебна реформа, която обществото очаква. По думите му това е неговото лично решение, взето по съвест.

"Държа на единството, но новият законопроект е в посоката на съдебна реформа, която е недостатъчно радикална и за мен представлява отстъпление от това, което обществото очаква", пише в писмо до медиите депутатът.

"Това, което подписахме като проект през май, беше отстъпка. Тогава подписах заради единството и консенсуса. Сега подчертавам - това не са радикалните мерки, от които съдебната система има нужда, каза още той като добави също, че като юрист не приема отпадането на явното гласуване и ограничаването на възможността да се сезира Конституционния съд", категоричен е Делчев.

Той уточнява, че не е подкрепил и отлагането на гласуването на измененията в Конституцията в залата, защото иска да е напълно убеден, че този проект е стъпка в правилната посока, а не опит за стопиране на реформата.

Припомняме, че Делчев беше един от двамата депутати от управляващото мнозинство, които отсъстваха, когато старите промени в Конституцията бяха отхвърлени в комисия. Тогава той обясни, че е бил на изключително важно посещение в Хелзинки, в качеството му на зам.-председател на българската делегация на Парламентaрната асамблея на ОССЕ. Той добави още, че е опитал да гласува дистанционно, но комисията не е зачела гласа му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!