Давутоглу обеща да докара азерски газ до България

Няма преграда между България и Турция, каза премиерът Бойко Борисов

Юлиан Христов 15 декември 2015 в 14:41 5264 16

България има интерес Турция и Русия да нормализират отношенията си, но няма да бъде посредник. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов след срещата му с турския му колега Ахмет Давутоглу.

Според Борисов ако отношенията между двете страни останат лоши, няма да може да се случат големите инфраструктурни проекти в региона. Самият Давутоглу поясни, че се надява напрежението между Русия и Турция да бъде преодоляно. "Турция няма намерение да подклажда напрежение с Русия, защото това влияе на световния мир", поясни той.

Борисов обясни, че в този случай страната ни ще "прояви търпение", което било отличителното качество на мъжа. Мога само да призова, защото над Черно море, над нашата територия и граница е хубаво да има мир и да развиваме икономиките и присъединяването. Надявам се на разум и от двете страни, много години са били първи приятели Русия и Турция, да намерят начин и сега да си оправят отношенията, така че ние и този път ще си проявим търпението, допълни Борисов.

Давутоглу отбеляза също, че България е входната врата на Турция към Европейския съюз. "Турция трябва да извърви максимално бързо процеса на присъединяване към ЕС", каза от своя страна Борисов. 

"Борисов подкрепи Турция за членство в ЕС, за което благодарим, обсъдихме и общи регионални политики, с участието и на Гърция, както и човешката трагедия с бежанците от Сирия. Надявам се, че през април ще осъществим среща на високо равнище между двете правителства в София", каза турският премиер.

България и Турция ще работят за изграждането на интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан. Двете държави ще изградят и интерконекторни връзки, които, заедно с газовия разпределител "Балкан", да осъществят истинска диверсификация и движение на природния газ във всяка посока, обясни българският премиер.

Още в четвъртък Борисов ще разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас за осъществяването на проекта. "Благодаря на колегата, че проявяват разбиране и това ново виждане по въпроса. Защото, помните, преди 6 месеца имаше съвсем други планове", каза Борисов. 

Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 - 190 километра в час, допълни Борисов.

Няма преграда между двете България и Турция, коментира Бойко Борисов. По думите му оградата на границата ограничава нелегалния поток. "Това не вгорчава отношенията ни. Иначе сме достатъчно резки, за да се скараме", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!