Даваме милиони за подготовка на председателството на ЕС

Юлиан Христов 19 юни 2015 в 10:48 5313 1

Даваме милиони за подготовка на председателството на ЕС

В следващите две години правителството ще похарчи солидни средства за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В периода 1 юли – 31 декември 2018 г. България за пръв път ще поеме ротационното председателство, което ще съвпадне с провеждането на парламентарните избори.

Средствата ще дойдат както от държавния бюджет, така и по европейски програми, спонсорство и доброволчество и ще трябва да осигурят целия спектър от дейности по организацията – от специализирани обучения на администрацията, до подобряване на инфраструктурата и кетъринг.

Изчисленията на правителството, според изготвения план за подготовката на председателството, показват, че ще са нужни до 1300 експерти и допълнително около 300 души технически персонал. Допълнителните служители ще бъдат наемани временно или ще бъдат търсени доброволци.

До 2017 година трябва да бъде увеличен персоналът на поетапно увеличаване на персонала и ротация на служителите в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз (ППРБЕС), който е базиран в Брюксел.

Само за обучение на администрацията ще бъдат похарчени близо 6.2 млн. лева, като средствата трябва да дойдат по програма „Добро управление“.

Основното обучение ще бъде свързано с усъвършенстване на езиковите умения. Първоначално ще бъде определено нивото на владеене на чужд език по система за оценяване, която ще бъде изготвена от МВнР. Това трябва да се случи до края на 2015 г., така че през 2016 година да бъдат организирани езикови курсове по английски и при необходимост – френски.

Ще има и специално обучение на председатели и заместник-председателите на подготвителните органи на Съвета. За краткосрочни стажове в институциите на ЕС или представителството ни в Брюксел през 2015 г. са осигурени 80 000 лева по Комуникационната стратегия за ЕС.

За организиране и провеждане на събитията трябва да бъдат осигурени мобилни и интернет услуги, мобилни телефони, таблети, преносими компютри, техническо оборудване за провеждане на конферентни разговори. Всичко това ще бъде поето с пари от държавния бюджет от съответните министерства.

Очаква се общият брой на събитията, които ще се проведат в периода на председателството е да достигнат 200, което означава средно по две събития дневно.

Очакваният брой на гостите за шестте месеца е между 20 000 и 30 000 души, за които трябва да бъде осигурено настаняване, превоз, кетъринг и други услуги. Премиерът Бойко Борисов вече намекна, че за извозването на ВИП гостите НСО ще трябва да купи до 50 бронирани автомобила.

За председателството ще бъде изготвен специален сайт, а за отразяване на най-натоварените срещи се очаква броят на отразяващите журналисти да достигне 400.

______________________

България е в т.нар. председателско трио с Великобритания (втора половина на 2017 г.) и Естония (първата половина на 2018 г.). Следващото трио е съставено от Австрия, Румъния и Финландия. Следващото трио е съставено от Австрия, Румъния и Финландия.

Задачата на председателтвото е да направлява работата на Съвета – да председателства срещи, да организира двустранни и/или многостранни срещи, да посредничи за постигане на компромис в рамките на Съвета и с ЕП, да сключва споразумения, да провежда подготвителна работа между тези срещи за постигане на споразумения и консенсус. Друга задача на Председателството е да планира срещите на Съвета, да определя тяхната честота и график, за да бъдат взети предвид актуални събития, задачи, приоритети и интереси. Държавата член, председателстваща Съвета, отговаря за прилагането на Процедурния правилник на Съвета и навременното провеждане на дискусиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови