Държавно дружество спечелило два нагласени търга, сочи правителствен доклад

OFFNews 20 февруари 2017 в 11:02 8629 6

Държавно дружество спечелило два нагласени търга, сочи доклад на правителството

Снимка Правителствена пресслужба

Държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД е спечелило две поръчки, които, според доклад на Главния инспекторат при Министерски съвет, са нагласени. Това става ясно от доклада за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществените поръчки, който беше публикуван в понеделник. 

Като цяло документът повтаря казаното в петък от премиера Огнян Герджиков и в него няма нови подробности. 

Като примери за нагласени обществени поръчки, в които техническите задания дават предимство на един участник или ограничават участието на други участници, са посочени ремонтите на участъци магистралите "Тракия" и "Хемус". И в двата случая поръчките са спечелени от държавното дружество, собственост на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) "Автомагистрали" ЕАД.

И двете поръчки са проведени през 2015 година, като едната касае ремонта на тунел "Ечемишка", при който на 5 февруари падна лампа и уби жена. Класирането на участниците в поръчката: „Избор на изпълнител за поддържане на автомагистрален участък от АМ „Хемус“ от км. 0+000 до км. 78+554 и пътна връзка „Прелок“ от км. 0+000 до км. 3+024, включително и принадлежащите пътни връзки, поддържане осветлението на тунели „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“ с обслужващите ги подстанции и далекопроводи, охрана на пътните съоръжения и принадлежности в обхвата на автомагистралата на територията на ОПУ – София и ОПУ – Ловеч, стопанисвани от АПИ“, е направено на 29 май 2015 г. Два месеца по-късно е направено класирането и за втората поръчка, която касае участъци от "Тракия" и "Марица".

Противно на очакванията, за Министерството на отбраната, което беше обявено за първенец в нарушенията, в доклада не са посочени подробности. Ведомството също попада в графата с нагласени поръчки. В доклада е посочено, че в много обществени поръчки е имало забавяне в стартирането им. Причината била късното утвърждаване на годишния План за обществени поръчки и многократното коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги. Даден е пример с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти и напитки, която е започнала през август 2015 г. след като срокът за изпълнение на предишния договор е бил вече изтекъл преди това - през м. юни същата година.

В доклада на Главния инспекторат се посочва, че не са открити данни за допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата. Предоставена е информация за възникнали проблеми при реализирането на конкретни секторни политики и програми. Като пример са посочени проблеми в ОП "Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“, както и забавяне при подготовката и приемането на част от подзаконовите нормативни актове по прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование.

В документа се посочва още, че има риск за усвояването на отпуснатите европейски средства за охраната на границата. Заради забавени около 94 процедури в МВР под въпрос остават над 178 млн. лв. без ДДС. В тази връзка съществува и риск от образуване на наказателна процедура от страна на ЕК, поради неспазване на поетите от България ангажименти, в качеството й на държава, в процес на присъединяване към Шенгенското пространство, се посочва в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

20.02 2017 в 12:28

Освен това сме царе на законообразното крадене и на формалните проверки, така че нищо ново.

17439

5

мнение от IP

20.02 2017 в 12:27

Не разбрах има ли нарушение в поръчката за джиповете.

16009

3

Nik68

20.02 2017 в 11:43

Направих си труда да прочета целия доклад. До какъв извод стигнах ли? В министерствата на нашата държава работят пълни аматьори. Това не са икономически обосновани, а политически оценки, на хора, които са търсили да се хванат, че нещо не е наред, не да видят и представят какво е общото състояние. Продължават да натъртват - ама виждате ли намерихме и НЯКОИ нередности. Жалко, много жалко. Досега Проф. Герджиков минаваше за уважаван юрист. След участието си в тези смешни машинации - става част от най-аматьорската популистка част на машината за избори на БСП. Т.е. безпринципен клакьор. Докалада ще мине и замине без никакви юридически последици.

16009

2

Nik68

20.02 2017 в 11:26

Накъде отиват нещата. Не били компютри, ами били компоти.