Да се коалирам с десните? Много ме харесват, но никога не гласуват за мен

Десните не са монополисти за съдебната реформа. Не те - ние предлагаме радикални промени, заяви Татяна Дончева

Александра Маркарян 03 февруари 2017 в 13:23 6407 3

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

"Мога да разговарям с всеки, да пия кафе с всеки и да обядвам с всеки, но това не означава, че автоматично приемам неговите възгледи, нито той - моите. Аз съм политикът, който се е радвал на най-голяма симпатия от десните. Много ме харесват, но никога не гласуват за мен. Толкова за Радан Кънев."

Това заяви председателят на Движение 21 Татяна Дончева в отговор на въпрос след подписването на коалиционното споразумение за явяване на парламентарните избори в коалиция с АБВ. От страна на АБВ документа парафира лидерът на партията Константин Проданов.

Дончева заяви, че коалицията не е и при никакви обстоятелства няма да бъде патерица на БСП, а нейна алтернатива, както и че ще предложи решения в полза на хората, а не популистки лозунги.

"В БСП решенията се диктуват от олигархията. Ние ще дадем алтернативни решения, които да служат на хората, а не лозунги, които да ги уверяват, че ги обичат", заяви тя.

Според нея най-силното оръжие на коалицията е в посоката ляво-център.

"Там са ефективните и смислените предложения, които ще се борят срещу популизма. В двете партии има поколение от 35-, 40-годишни хора, които може би не са толкова известни, но имат много сериозен политически потенциал да станат лицата на истинското ляво-център."

Трите основни приоритета на коалицията са: образование, култура и съдебна реформа.

За съдебната реформа

"Ние предлагаме радикална реформа със сериозни конституционни промени. Да забравят десните, че са носители на радикални промени. Христо Иванов никога не е имал радикални идеи. Кръгът на Христо Иванов е много назад с материала. Десните не могат да бъдат монополисти по отношение на съдебната реформа. Ще ни отива да продължим да носим жълтата фланелка", каза Дончева.

За санкциите срещу Русия

Тук разбиранията на двете партии са много сходни, - посочи Дончева. - Съществената разлика е по това може ли ние да сме "фронтмен" в поставянето на въпроса за отмяна на санкциите от страна на България. Смятаме, че не. България не може да постави въпроса за санкциите срещу Русия. Ние сме за ефективно решаване на въпроса, а не за даването на "знаци", които няма да решат нищо.

За бариерата за влизане в Народното събрание

Бариерата става много постижима и е вероятно да я надхвърлим, смята лидерът на Движение 21. Дори и най-враждебно настроените към нас социологически агенции вече дават знак за това. Сумарно двете партии имат над 3% - 3,3%, 3,5%, което е много добра база за начало на кампанията. Това, че сме заедно, ще ни даде допълнителен вот, категорична бе Дончева.

За мажоритарния вот

Попитана за резултатите от референдума и мажоритарното гласуване, Дончева посъветва журналистите да направят равносметка на резултатите от управленията на хора, избрани с мажоритарен вот.

"Вижте кои хора са влезли, какви качества са имали и какво са направили. Така ще си направите извода", посъветва тя.

"Като политик никога не съм била популист. Не ме интересува дали едно влиятелно телевизионно шоу може да злоупотреби с това, че хората са много объркани", завърши Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

03.02 2017 в 21:48

Недей така. На конгрес на ДС-бейците е бил и другарят мюфти лестан. Ако се върнем по-назад ще видим, че поздравителни писма е избрал лично и баш-баканът, другарят ахмет доган.
Слугите носят ДС в името си, а такива като ахмет доган в сърцето си.
)))))

7568

2

Tabadatko

03.02 2017 в 21:13

Жалко, че е била на конгреса на ДСБ преди година. Как изобщо се е стигнало до там.