"Да, България" иска Радев да вземе отношение по случая с изгонените от Белене сирийци

OFFNews 11 март 2017 в 19:29 8238 12

Президентът Румен Радев като върховен гарант на конституционния ред и като пряко отговорен за дейността на служебното правителство да защити установения в страната конституционен ред и да предприеме необходимите действия за зачитането и защитата на основните права, уредени в Конституцията.

Това искане отправиха в декларация от "Движение Да България" във връзка със случая с прогонените бежанци и посегателствата над католическата църква в град Белене. От движението изразяват своята загриженост от липсата на реакция от другите големи партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, след като четирима сирийци и католическият свещеник Паоло Кортези бяха заплашени с убийство. 

“Движение Да България” изразява своята тревога от все по-явната нетърпимост и открита враждебност към чуждите граждани, потърсили убежище в страната ни от физическо преследване и заплаха за живота им в държавите, от които произхождат. Свидетели сме на все повече актове на целенасочено разпалване на омраза, както от страна на отделни лица, така и от обществени личности, политически партии, дори и “медии”, се посочва в декларацията.

От движението определят случая като "поредният акт на ескалация на омразата в нашето общество". "Нещо повече, издевателството над тези хора, получили юридически закрила от нашата държава и имащи законно право да пребивават във всяко населено място у нас, беше свързано и с опити за сплашване и заплаха с убийство на Паоло Кортези, енорийски свещеник на католическата църква в Белене. В следствие на това Паоло Кортези беше отзован от църковната йерархия в Италия, а богослужебната дейност в църквата в Белене прекратена в знак на протест", се посочва още в текста.

В него се изразява безпокойство от бездействието на българските институции и липсата на противопоставяне на разпалването на враждебност и омраза. "Ако някой в институциите на българската държава е забравил това, законността в нашата страна не е кухо или формално понятие. Тя е обусловена от спазването на гарантираните в Конституцията основни права, в това число и на правото на убежище, правото на свобода на съвестта, мисълта и религията и правото на всеки да избира своето местожителство и да се придвижва е територията на страната. Тревога буди и отсъствието на реакция на политическите партии на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС, за които очевидно подобен проблем не съществува", заявяват от "Да, България".

От движението настояват прокуратурата, МВР, обмдусманът и Държавната агенция за бежанците "да изпълнят конституционните и законовите си задължения и да предприемат ефективни действия за прилагане на Конституцията и законите срещу лицата, които разпалват омраза, препятстват упражняването на конституционни права на български и чужди граждани и подравят конституционните устои на демокрацията в България".

Обръщаме се с искане към Президента на Република България като върховен гарант на конституционния ред и като пряко отговорен за дейността на служебното правителство да защити установения в страната конституционен ред и да предприеме необходимите действия за зачитането и защитата на основните права, уредени в Конституцията на Република България.

От движението призовават българските граждани, които споделят ценностите на демокрацията и искат да живеят като свободни личности в правова държава и в общество на човечни отношения между хората, да заемат позиция и да се изправят решително срещу разпалването на омраза и потъпкването на правата на човека в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

12

Jinx

13.03 2017 в 19:22

Извнявайте аме взехте да занимава президента с пълни глупости вече. Преди зелените го прекараха два пъти, сега тия смешници искат президента да се занимава с микро мениджмънт. Президентът е лицето на държавата. Нелепо е всеки муньо да тича при него с "моля другарко" когато нещо не му изнася.

16193

11

SC

12.03 2017 в 16:38

„Да, България“ иска да си вдигне мизата. Както викат брадърите: anything goes.

42249

7

Denis Rizanov

11.03 2017 в 21:20

По агресивността и фалшивите им ценности им ще ги познаете.

На 17.08.2016 година служителят от Дирекция „Българско гражданство“, който приема документи на граждани на гише – Георги Кръстев, получава нареждане по телефона от заместник-министър на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, /КАДЪР НА ДЖИЙЗЪС АЙВЪНОФ/, да приеме документите на сирийският гражданин Мхд Бадередин Сауас, независимо от факта, че документите са нередовни.

http://ow.ly/3aMD309OvXM

26179

5

ELPIDA

11.03 2017 в 20:51

А не искате ли Президента Радев да ви каже
и по колко пъти на ден да пърдите,м?

42249

4

Denis Rizanov

11.03 2017 в 20:35

Това искане отправиха в декларация от "Движение Да България"

ТИЯ ОЩЕ НЕ СА СТАНАЛИ ПАРТИЯ.
Участват необосвовано как в една коалиция на зелени талибани и хомоменшисти, финансират се през "дарения" на жените си като физически лица и сега изведнъж... станали "движение"?!
Еми тогава АРЕ ДВИЖЕНИЕ!



Повтарям пак за десетохиляден път!
Никой няма права да ми наклон на @уя как да живея и кого да приемем в къщата си! Никой!
Претенции може да има само човек, доказал това с личен пример!
Баста!
Вчера Елин пелин, днес Белене, утре къде? В офиса на дай България ли?