ДСБ заедно напред с "Да, България", Гражданския съвет и Трайчо Трайков

Антония Чорева 22 декември 2016 в 19:23 32183 11

Броени дни преди празниците ДСБ реши да завърши годината с лекция на тема "България пред коренна промяна" и Договора за Нова българска република, който партията представи преди около месец. Лицата, които бяха на лекцията, бяха знакови, тъй като лидерът на ДСБ Радан Кънев преди месец напусна Реформаторския блок и обяви, че ще прави нов проект. 

Днес в края на годината - ДСБ по индиректен начин и без официалности показа кой ще участва в него. Затова преди да разкажем какво смята да прави ДСБ занапред и какви са целите на партията за промяна в България, ще разкажем кой беше на срещата. 

Лекцията естествено стартира Радан Кънев, който започна с "Време е за по-малко думи и повече действия", а след това имаше кратка словесна битка с ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите и не на последно място Кънев представи алтернативата за по-добро бъдеще на неговата партия. 

След речта си Радан Кънев даде думата на доктора по конституционно право Атанас Славов, който е в учредителния списък на новия проект на Христо Иванов - Движение "Да, България". 

Той обяви: "Нашият устав (на "Да, България") е почти същият като на ДСБ. Имаме общ път заедно напред да променяме България. Не бива да има съмнение по този въпрос, заедно можем да изградим бъдещето на нашите деца. Заедно сме и ще продължим напред. Славов припомни протеста на съдиите и попита: "Кой е вярвал, че ще излязат, главният прокурор може да си пише докладите, но вече ги е страх и все повече ще ги е страх". 

Думата взеха и тримата депутати от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Неформалният им лидер Гроздан Караджов още в първото изречение каза, че само формално са част от РБ, тъй като те са ги загубили в момента, в който е взето решението в парламента "да бъде опраскана съдебната реформа". "Трябва нова алтернатива, с нов път и нов договор" - категоричен беше Караджов, думи, с които подкрепи Новата република на ДСБ. 

Подкрепа на идеите на Радан дадоха и Мартин Димитров, и Петър Славов, а Радан Кънев им каза: "Ще се срещаме все по-често". 

След тях думата взе Трайчо Трайков, който беше кандидат-президентът на Реформаторския блок. На шега той каза истината, че хората, които са обещавали, че ще вдигнат пенсията на 300 лева, са взели три пъти повече гласове от него на изборите. След което Трайков добави: "Затова този път ще съм кратък. Аз обещавам 650 лева пенсия, след като се елиминират милиарди кражби в държавата. Идват избори, хората казват няма алтернатива, напротив има алтернатива", каза Трайков, визирайки очевидно обединението му с ДСБ. "Имаме възможност да бъдем заедно, но да не правим такива компромиси, както досега", каза Трайков. 

На въпрос какви ще са обаче техническите крачки за промяна в ДСБ, Радан Кънев отговори: В Движение Да България мнозина са младите, които нямат опит в политиката, те самите още имат много работа. Уставът в момента се сформира, ние имаме също работа, Гроздан ни подкрепи... Но аз бих оставил техническата част на тихо място, без публични изявления".

Накрая Радан Кънев каза, че трябва да се покаже, че алтернативата на БСП не е ГЕРБ, а е дясното. 

Резюме от цялата реч на Радан Кънев и каква промяна предвижда ДСБ по сектори

"Вече има желание за промяна във всеки български гражданин - хората получиха подмяна вместо паразна икономика и власт на мутрите. Получихме рани и поражения. Днес когато дойде промяна, хората са уплашени и ние сме уплашени..."

"В обществото има гняв и възмущение относно болниците, администрацията, здравето - върнаха ни в годините на комунизма - това демотивира българските граждани. Прокуратурата е неформирана и напълно е завладяла на икономиката, политиката и медиите. Природата на България се руши заради корупционни схеми. В Брюксел и Берлин валяха празни доклади - празни като смисъл, а тук дирекциите дебелееха и се извършваше рекет върху малкия бизнес.."

"Протестът на българските граждани се надигна и това нещо свърши. Свидетели сме на начало на мащабна политическа промяна. ГЕРБ вече не може да спечели изорите и да експолатира страха от червените по 2 причини: Първата, че стана ясно, че ГЕРБ и БСП не са различни, а втората, че Борисов показа, че е по-слаб. Той вече няма силите да спечели..."

"Сега мнозина изпитват страх какво следва - дали промяната не е за по-зло. И аз изпитвам тези страхове, но трябва да се борим..."


В този ред на мисли Радан Кънев изброи промените, на които залага партията му по сектори.

Данъци

На първо място - данъчната система. Много фирми са убедени, че данъците са кражба от малките, която отива в джобовете на партийните олигарси. Системата не може да остане същата. Сега парите отиват в джобовете на мафията и олигарсите. БСП искат данъците да станат по-високи, а кражбите по-големи. А ДСБ предлага данъците да се запазят ниски и да има умна политика по децентрализация, чрез която парите от тях да остават в болницата, където лежи майка ти, в училището, което учи детето ти, в квартала, в който живееш.

Администрацията

В администрацията, ако властта вземат ДПС, БСП и АБВ, те ще преназначат червените калинки на мястото на гербаджийските. Политиката в администрацията обаче може да е смела - да се съкрати 50% от администацията, 25% да мине на подчинение на местната власт и да да се изгради малка общинска и държавна служба.

Образование

Разходите за образование през последните години са се увеличили 10 пъти без всякакъв ефект, дори с постоянно спадащо качество. Ако дадем властта на БСП и лъжепатриотите, това може да се превърне в историческа лъжа. А може и по друг начин - ДСБ вярва, че образованието трябва да е близо до семейството, както е било по време на Възраждането.

Пенсиите и доходите

Не може да не се промени политиката за пенсиите и доходите. Хората изпитват чувство на несправедливост заради липсата на правосъдие и унизително ниските доходи - това са възрастните хора и мнозина от работещите. Оказва се, че при двама работещи родители не може да се издържа семейство. За вдигане на пенсиите имаме заявка пак от БСП и лъжепатриотите, но за сметка на дългове. Те могат да увеличат пенсиите, но за сметка на 20 годишните, чиито родители не са се запознали още.

Моделът на високите доходи е в здравият семеен бизнес. А високите пенсии са резултат от високите доходи и броя на лицата, които се осигуряват.

Външна политика

И не на последно място - най големият страх е свързан с външната политика, в която се вижда, че ще има промяна. Сега тя е тупане по рамото и "Congratulations, Борисов" - това не е външна политика, а шоу програма.

Ако външната политика я променят менте патриотите и менте социалистите, те ще превият гръбнак в друга посока.

Ако ДПС вземе властта, промяната ще е в посока нахлуване на двете източни империи. промяната трябва да е в друго измерение. Проблемите сега са в тежката мигрантска криза и неотшумялата финансова криза в Южна Европа, както и в нестабилността на Балканите и целия Черноморски басейн. България се в окото на бурята, в центъра на кризата, проблемите на Европейския съюз са тук при нас. Единна Европа има нужда от силна България. НАТО има нужда от силна България.

В края на речта си лидерът на ДСБ Радан Кънев наблегна на думите, че е свършило времето на кръглите маси и облите канапета. Комунисти с различни цветове вземат властта и съсипват държавата. Ние съюзници от системните партии не можем да срещнем, коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС няма да правим. Това означва, че е необходима политическа победа, стига вече "да ашландисваме ГЕРБ. Готов съм още днес да тръгна в тази политическа борба за България. Битката ще е дълга и тежка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

10

дони

22.12 2016 в 23:41

Всеки кара собствения си файтон с по десет души и изведнъж разбраха, че имат много общи неща... Направо ме разплакаха...

11738

7

KumaLisa

22.12 2016 в 20:53

Просто не мога да повярвам, че капути като Радан Кънев и Мартин Димитров лидерстват. То бива бива, ама как се търпи такава олигофрения, не знам. Съсипаха синьото.

13056

3

Какавидков

22.12 2016 в 20:12

Мимикрии на костовашките останки с покопиева благословия и мангизи.
Пфу!
 
X

Да помогнем на украинските деца!