ДСБ Пловдив иска Тотев да бъде отстранен от европейска столица на културата

OFFNews 24 януари 2017 в 10:58 4540 0

Лидерът на ДСБ Пловдив Йордан Иванов.

ДСБ Пловдив с лидер Йордан Иванов поиска оставката на кмета Иван Тотев като председател на Фондация "Пловдив 2019", която организира подготовката на града за европейска столица на културата. Мотивите са, че кметът, след като бе обвине от прокуратурата в длъжностно престъпление съсипва имиджа на града. 

"След повдигнатите обвинения и искането за отстраняване на Иван Тотев като кмет на Пловдив, градът ни е изправен пред тежък имиджов проблем. ДСБ Пловдив сме загрижени за бъдещето на града ни като Европейска столица на Културата 2019 г.

Настояваме за оставката на Иван Тотев като председател на Фондация „Пловдив 2019“ най-малкото до изясняване на обективната истина около повдигнатите обвинения.

Те компрометират дейността на това звено и поставят под въпрос успеха на изключително важната за градът ни титла „Пловдив 2019“. Не бива да допускаме съмнения да помрачат възможността за отлично представяне на града и държавата ни", пишат ДСБ Пловдив в официална позиция.

Лидерът на ДСБ в Пловдив обясни пред OFFNews, че Пловдив изостава сериозно с подготовката за "Пловдив 2019". А в мониторинговия доклад от Брюксел има изискване до края на януари да се изпрати детайлен план на подготвителните дейности, а няма никаква информация дали общината планира да го направи или не.

"Сега с повдигнатите обвинения на Тотев градът ни се изправя пред тежък имиджов проблем. Настояваме Тотев да свали тази тежест, като си подаде оставката като шеф на Фондацията най-малко до изясняване на обективната истина", коментира Иванов.

Кметът на Пловдив Иван Тотев бе отстранен от длъжнос по искане на прокуратурата заради разследване за строежа на местния Зоокът.

Според държавното обвинение Тотев е извършил длъжностно престъпление, с което са нанесени щети на общината за 1 милион лева. Пловдивският окръжен съд отстрани кмета о поста му, за да не влияе на разследването срещу него. Сега Тотев обжалва това решение и Апелативният съд в Пловдив ще реши дали да уважи искането му или да потвърди отстраняването от длъжност.

Тотев се сдоби и с втори сигнал срещу него за престъпление по служба. По него се води разследване след сигнал на депутати от Патриотичния фронт от 2015 година. Според разследването Тотев е допуснал нарушения в три обществени поръчки за изграждането на многофункционалната спортна зала „Колодрум”, с което общината е ощетена със 7 777 340 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови