ДСБ : Летище София пуска нагласени обществени поръчки

OFFNews 05 май 2016 в 13:08 5925 2

Атанас Атанасов

Летище София, чийто принципал е министърът на транспорта Ивайло Московски, се управлява изключително зле. Правят се нагласени обществени поръчки на завишени цени.

Това каза на пресконференция в централата на ДСБ депутатът и зам.-председател на партията ген. Атанас Атанасов.

На въпрос дали от ДСБ искат оставката на ръководството на летището, депутатът отговори, че на първо място премиерът Борисов трябва да смени самия транспортен министър. "Няколко пъти сме му искали оставката и продължаваме да я искаме", каза Атанасов.

Той коментира, че ръководството на летището е било назначено по време на управлението на Пламен Орешарски. "Това е част от кадровата търговия между бившото правителство на Орешарски и сегашното. В министерство на транспорта специално това е много силно изразено", каза още Атанасов.

Московски е назначил само в един човек - Ася Иванова, която преди това се е занимавала с търговия на бижута. "Тя има магазин на летището. Това дали това е конфликт на интереси - аз не мога да преценя", добави той.

По думите му с оглед броя на пътниците столичното летище е равен на този летищата във Варна и в Бургас взети заедно. "Капацитетът общо взето е един и същи. Но да видим какви са финансовите резултати - за 2014 година печалбата на летищата Варна и Бургас заедно е 31 млн. лева. Печалбата на летище София е 5,2 млн. лева", обясни той.

По думите му столичното летище е имало най-висока печалба през 2008 година -  30 млн. лева. "Тези финансови резултати показват не друго, а че това търговско дружество се управлява изключително лошо. Това е в резултат на нецелесъобразни дългосрочни договори, които са сключени с нагласени обществени поръчки при завишени цени.

"В голямата си част става въпрос за дейности, които са абсолютно излишни за управляване на това дружество. Например имаше един скандал, който с времето беше заметен, за доставка на два снегорина. Това беше абсолютно излишно", каза Атанасов.

Той допълни, че летище София е загубило 27 млн. лева в КТБ, а "България Ер" дължи на летището 60 млн. лева.

"Тук се поставя въпросът след като са толкова лоши финансовите резултати на летището, защо министърът на транспорта не предприема никакви действия", каза още Атанасов.

Той обясни, че може би наистина ще е по-добре летището да се даде на концесия. Той определи като "абсолютен нон сенс" уверението, че парите от концесията ще се използват за оздравяването на БДЖ, защото съгласно закона парите от концесионните такси би следвало да отидат в Сребърния фонд и не могат да бъдат използвани директно за друго държавно дружество.

Атанасов каза още, че резултатите на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”, където директор е заварен кадър от правителството на Орешарски. "Там има едни скандали с едни скъпи джипове и коли - обществена поръчка, обявена с такива параметри, че да бъде спечелена само от една фирма", разказа той.

"Нали Борисов каза, че ще спира поръчки при съмнения. Защо не спира тези?", каза още депутатът.

На въпрос дали това са целенасочени атаки срещу транспортния министър, Атанасов отговори, че е опозиционен депутат и работата му е да показва грешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12015

2

hi hi

05.05 2016 в 13:55

Някой да се е съмнявал че в това министерство става нередни неща?Ми като започнем от най-дребното ДАЙ,минем през големите пари ВГА и БДЖ и стигнем до летище София.Изглежда Плевенската част на ГЕРБ е много силна...

12584

1

сдг

05.05 2016 в 13:36

Тц,тц,тц,откакто Радан откри президентската си кампания в Брюксел,ДСБ се помислиха за белгийци.
Продължавам да се чудя и мая,тези хора не гледаха ли какво се случи с Станишев,или се мислят за по умни от него и тези които го консултираха тогава?