ДПС подкрепи кандидата на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК

OFFNews 25 март 2014 в 14:27 4508 5

Лютви Местан

Снимка БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви от парламентарната трибуна, че партията се отказва от третата квота в ЦИК.

Заедно с това, Местан обяви, че ПГ ДПС ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за зам.-председателския пост в ЦИК.

От декларацията на парламентарния лидер стана ясно, че ДПС не възнамерява да предложи законодателни промени за разширяване на ЦИК.

"ДПС няма да внесе законопроект за изменение на Изборния кодекс, с което да се реши проблемът с очевадната несправедливост спрямо ДПС. Отказваме се от третата квота в ЦИК. Нека всички бъдат доволни", каза Местан.

Той заяви, че упрекът му не е към ГЕРБ, "защото от тази партия са заявили аргументи за седмия си член в комисията". Местан обаче заяви за пореден път, че указът на президента е незаконен и държавният глава е останал глух за възраженията на ДПС.

Думите на Местан са в разрез с предложението, което самият той даде вчера след края на КСНС при президента. Тогава той настоя да се направят промени в Изборния кодекс, които да разширят състава на ЦИК и представителите на извънпарламентарните партии да не се включват в общия брой от 19 членове.

Повратна точка в изчисленията на ДПС явно е била среща им с "Коалиция за България", която се е провела днес в стаята на председателя на парламента Михаил Миков.

"На среща тази сутрин при г-н Миков стана ясно, че колегите от БСП не са готови (на законодателни промени - бел ред.). Вместо това получихме предложение те да оттеглят един от своите членове, за да сме заели ние своята позиция. Това не е възможно не само по закон. Не е възможно ДПС да приеме подобно предложение. Ние искаме само онова, което суверенът ни е отредил", заяви с обиден тон Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови