ДПС и патриотите в спор за човешки права

OFFNews 10 декември 2015 в 11:13 2394 0

Лидерът на ДПС Лютви Местан отново намери повод да повдигне темата за това, че агитацията на език, различен от българския, не е позволена. 

Той прочете декларация от парламентарната трибуна по повод Международният ден на човешките права, в която заяви, че българското законодателство ограничава свободата на изразяване. 

"В нашата родина - страна-член на ЕС вече осем, девет години все още има проблем с правата и свободите. Не са нужни други доказателства, достатъчно е да припомним, че заради накърняването на свободта на словото, на изразяване на майчин език представители на ДПС, както и председателя на партията сме обект на санкции от страна на български държавни институции", каза Местан.

Той припомни, че съди страната ни в Европейският съд по правата на човека именно заради санкциите, които са му налагани за агитация на майчин език. 

"Днес най-сериозното предизвикателство пред онази либерална демокрация, която поставиха и бащите на ЕС, е една много опасната неоконсервативна концепция, която прави опит да се разгърне и в България", каза още той.

По думите му е притеснително, че се чуват "силни гласове за това, че връзката между сигурността и свободата трябва да се разруши и свободата следва да бъде принесена като жертва на сигурността като отговор от експанзията, която идва от заплахата Ислямска държава".

След това той цитира Бенджамин Франклин и заяви, че „онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност”.

От Патриотичният пронт (ПФ) също излязоха с декларация по повод Международният ден на човешките права. Те, за разлика от Местан, смятат, че страната ни не само спазва човешките права, но и внася своя принос за опазването им в световната общност. Те обаче заявиха, че са против "необосновано и неоснователно предоставяне на несъразмерни преференции на едни групи граждани спрялмо други".

Те обаче са на мнение, че свободите и правата на българите, които са извън пределите на страната, не са осигурени и не се спазват. "Днес продължаваме да носим последиците от егоистичната политика на Великите сили. Не случайно не само български, но и европейки историци продължават да твърдят, че България е единствената страната в Европа, която отвсякъде граничи сама със себе си", смятат патриотите и заявяват, че над 3 млн. българи живеят в Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова, Турция и Гърция. Те заявяват, че ще поставят "специален фокус" върху правата на българите зад граница.

Според патриотите глобализацията и отпадането на голяма част от ограниченията за придвижване, се е създала нарастваща заплаха от тероризъм и агерсия.

ОТ ПФ заявяват още, че международната общност "трябва час по-скоро да обедини усилията си за справяне със злото, наречено "Ислямска държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови