ДКЕВР няма да отнема лиценза на „Енерго-Про“

OFFNews 02 февруари 2015 в 21:29 3147 0

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да отнема лиценза на „Енерго-Про“ заради издадените двойни фактури. Причината е, че нарушението на електроразпределителното дружество не е толкова тежко.

Това обяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Отнемането на лиценза се предприема, когато дружеството е нарушило сигурността на снабдяване или при системни нарушения на Закона за енергетиката, посочи Тодорова.

ДКЕВР назначи проверка на „Енерго-Про“, след като около 67 000 абонати на дружеството получиха двойни фактури за ток. От електроразпределителното дружество посочиха като причина големия брой почивни дни, заради които се е наложило да направят междинно отчитане, за да се поберат в установения срок от 31 дни за отчитане. Причината двете фактури да са с един и същи падеж пък е софтуерът, с който работи дружеството и който генерира автоматично датата, обясниха от „Енерго-Про“.

След направената проверка от ДКЕВР обясниха, че са открити нарушения, заради които дружеството ще получи констативен протокол.

Ако се съставят глоби, те могат да започнат от 20 000 лева и да достигнат 1 млн. лева за всяко наказателно постановление, уточни Тодорова.

Председателят на ДКЕВР коментира, че проверки са направени и в другите две електроразпределителни дружества, но не са открити нарушения.

По повод предложението на депутати да се увеличат санкциите за ЕРП-тата Тодорва заяви,ч е е добре да се върви към санкции, с които не да се пълни бюджета, а да са в полза на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови