Чиновници ще стават ръководители след тест

OFFNews 09 март 2016 в 11:53 2785 1

Чиновници ще стават ръководители след тест

Служителите в държавната администрация ще могат да преминават на ръководни длъжности само след провеждането на тест. Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, които правителството одобри на редовното си заседание в сряда. С теста ще се определя нивото на общите компетентности и познания, необходими за заемането на ръководни длъжности и ще се организира от Института по публична администрация (ИПА).

Специализиран тест за определяне нивото на компетентност ще държат и кандидатите за постъпване на държавна служба. Тестът ще се провежда на два етапа. Първият е централизиран - при него ще се държи тест за определяне нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на държавна служба. Вторият специализиран етап е за определяне нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите, необходими за заемане на конкретна длъжност в съответната администрация.

С промените в закона се въвежда Информационен портал за мобилност на служителите в държавната администрация, осигуряващ прозрачност. Разпоредбите, които касаят новата процедура за провеждане на конкурса (централизиран и специализиран етап), ще влязат в сила от 1 януари 2018 г., като до тогава ще бъдат осигурени необходимите технологични и организационни предпоставки за провеждането ѝ.

С цел преустановяване на злоупотребите, чрез които се заобикаля конкурса, е предвидено да влезе в сила забрана за назначаване по заместване и за преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса. Ще влезе в сила и забрана за преназначаване на лица, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време.

При гарантиране на необходимите знания, умения, способности и нагласи на служителите в администрацията ползите ще бъдат както икономически, така и социални. Наличието на компетентни служители ще повиши както ефективността и ефикасността на държавните политики, така и доверието в обществото.

Със законопроекта са направени и допълнителни предложения в Закона за държавния служител, чрез които ще бъде повишено качеството на нормативната уредба и ще се създадат повече възможности за намиране на професионалисти в малките населени места, развитие на младите професионалисти в държавната администрация (чрез въвеждане на стипендиантска програма), ще бъде уредена приемствеността при напускането на ключови служители, както и ще бъдат прецизирани някои текстове по отношение на различното третиране на служителите, назначени по трудово и по служебно правоотношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови