Борисов за искането на ГЕРБ: Бунт на кораба, докато капитанът е в Брюксел

OFFNews 17 март 2016 в 19:17 4502 7

"Докато капитанът е в Брюксел - бунт на кораба. Ще отида, щом ме викат. Аз съм дисциплиниран".

Това каза премиерът Борисов пред журналисти в Брюксел в отговор на въпрос как ще коментира искането на депутатите от ГЕРБ да иде в Народното събрание, за да обясни докога ще търпи "опозиционерите" на Радан Кънев да участват във властта.

"Ама верно ли така са казали? Севда (бел ред.- Севделина Арнаудова, шефката на правителствената преслужба) сега ми казваше, ама малко не ми се вярва", отговори първоначално на журналистическото питане премиерът.

Борисов обясни, че се е "информирал пътьом" за настояването на депутатите му, но не вижда нищо спешно, за да го решава сега. "Имаме по-важна работа в Брюксел", каза той.

Борисов каза, че няма как да коментира обвиненията, които депутатите от ГЕРБ отправиха към ДСБ, защото няма как да говори без доказателства.

"На колегите от ГЕРБ ще кажа, че реформата на министър Москов ще стигне докрай и както аз, така и те ще го подкрепят", каза още премиерът, като поясни, че за него всички министри са еднакви. "И Ненчев, и Москов са министри, които са ми предложени от РБ, тогава никой не ги е делял", добави той.

"Ние нямаме споразумение с ДСБ, имаме споразумение с Реформаторския блок и то в момента се изпълнява. Що се касае до кабинета и министрите, както и управлението на кабинета, го правя аз. Предполагам хората от ГЕРБ започват да недоволстват от ежедневните изяви на някои от членовете на Реформаторския блок, които не излизат от него, а се правят на опозиционери с кадрите, които имат във властта“, заяви Борисов.

Той добави, че никога не е делил хората на ръководни постове в държавата от коя партия са. "Ако те са добри професионалисти и си изпълняват ангажиментите, нямам повод поради тази причина да ги гоня. Така че ако искат да стоят и да работят - да работят. Но не е морално да даваш акъл като опозиционер, а в същото време във възлови министерства да имаш толкова много кадри и то на ръководни места", каза още той.

На въпрос дали има раздор между него и Цветан Цветанов Борисов отговори: "В неделя бяхме заедно".

"Да съм раздор с някого, означава да съм равен", каза още премиерът. "И аз играя футбол, и Меси играе футбол, но не казвам, че между мен и него има прилика или разлика. Защото не е сериозно. Какво значи да е в раздор някой с мен от ГЕРБ. В партията се знае много добре кой е едно, кой е две, кой е четири и пет", добави той.

Той отрече да има противоречия и с групата на ГЕРБ в парламента. По думите му "просто те се изнервят на моята добрина и толерантност. И на това, че ми се качват на главата и подскачат дори, а аз казвам: "Не, те са по-добрите ни партньори, рано или късно ще се върнат". Това ги изнервя".

"Аз за Радан Кънев съм казал, че повече дума не казвам. Той ме обвини в лъжа за две неща, което много ме обиди. Това, че не е искал никога да сменя главния прокурор, вие с такова усещане ли сте останали от неговите изказвания? Аз бях останал с обратното, извинявам се, че съм го разбрал грешно. И другото - че стотици били назначенията. Добре де, не са стотици, но са достатъчно. Не съм ги броил", каза още Борисов.

Премиерът обясни, че от отговора на Кънев е разбрал, че той държи на главния прокурор и не иска неговата смяна. "Аз съм го разбрал грешно, защото от трибуната на парламента беше казал такова нещо, но му се извинявам. И аз не искам да се сменя главния прокурор. Така че по този въпрос сме на едно мнение", добави Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!