Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов спрял поръчката за "Хемус" заради Пеевски и Златев

Много скоро темата за КТБ ще бъде затворена, заяви премиерът

OFFNews 15 февруари 2016 в 18:40 8659 30

Снимка Правителствена пресслужба

"Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. "

Това е казал в Прага премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за магистрала "Хемус", съобщава "Дневник".

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил", каза министър-председателят.

Премиерът уточни, че днес е наредил обществената поръчка да бъде затворена и веднага да се проведе нов търг, който "да бъде направен пред очите на всички медии". 

По-рано днес от регионалното министерство обявиха като причина за спирането на поръчката "невъзможността да бъде осигурено финансиране за изграждането". От думите на Борисов в Прага обаче става ясно, че това е било направено, за да не може спечелилите участници да съдят държавата.

На въпрос какъв е рискът вече спечелилите фирми да съдят страната за спирането на процедурата Борисов, цитиран от "Фокус", заяви:

"За това официално днес нямаме пари, утре имаме. Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато върнем и пуснем новия търг - да бъде обезпечен". 

Попитан дали старите участници ще могат да участват в новата процедура, Борисов заяви ,че не забранява на когото и да е да участва.

Премиерът се намесва два месеца след оповестяването на резултата от конкурса.

В края на миналата година обществените поръчки за строежа на автомагистрала "Хемус" бяха спечелени от консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Тогава офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата елиминира от конкурса кандидатите с най-ниските цени.

В Прага премиерът коментира и темата с КТБ:

"И за КТБ се опитаха да ни набутват в някаква схема. Разпоредил съм на финансовия министър Владислав Горанов да изпрати писмо до американската компания, която ни разследва за всичко, което се е случило в КТБ, за да оповестим доклада", заяви Борисов.

Премиерът обяви, че когато получим отговор от международната компания, че са съгласни, докладът ще бъде оповестен и пратен на главния прокурор Сотир Цацаров, който да "предприеме незабавни действия и виновните да бъдат привикани, да дадат обяснения".

"Много скоро и тази тема ще я затворя - КТБ. Всичко, което има - да излезе наяве. Институциите да проверят всички, които са теглили кредити, внасяли пари - съдии, прокурори, политици, всички публични лица, и Сметната палата да види дали тези доходи са в техните декларации", заяви премиерът.

В Прага Борисов каза още, че застава зад идеята външните граници на ЕС да бъдат затворени.

"Позицията на България винаги е била ясна - да се затворят всички външни граници на ЕС за да може миграцията да става само през легалните контролно-пропускателни пунктове", каза той.

Премиерът посочи още, че идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути.

"Ние с такава радост махнахме границата с Гърция, че сега да построим нова ограда ... не ни се строи, нито е европейско, нито е демократично", добави Борисов.

Той призова за търсене на общо европейско решение за справяне с бежанската вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews