Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов нареди да се приеме старият проект за Черноморието, в който обаче няма диви плажове

Симона Костадинова 14 март 2016 в 16:23 6891 10

Премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да приемат стария проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в който липсва скандалната забрана за опъване на палатки на плажа.

"Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК", е написано в официалния профил на Бойко Борисов във Фейсбук.

Проектът на Министерския съвет, който беше одобрен от правителството на 30.12.2015 г., уреждаше единствено концесиите на плажовете и това те вече да не са под контрола на Министерството на регионалното развитие, а на това на туризма. Поправките бяха предложени между първо и второ четене от депутати от ГЕРБ и РБ.

Основен вносител на текстовете за забраната е зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, подписал се е и друг реформатор - Костадин Марков. Под идеята подписите си са сложили и депутатите от ГЕРБ и членове на регионалната комисия към парламента Ирена Коцева, Александър Ненков, Добромир Проданов, Петя Аврамова, Румен Иванов. Забраната е подкрепена и от зам.-председателя на парламентарната им група Цвета Караянчева, както и от друга депутатка от партията на Борисов - Силвия Хубенова.

Глобите за нарушаване на забраната за физическите лица е между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и за юридическите лица - от 10 000 до 50 000 лева.

Текстовете бяха подкрепени от регионалната комисия с 10 гласа "за" и 4 "против". Те бяха приети и окончателно в пленарна зала, като след разгорещени разговори между активисти и депутати в парламента в последния момент отпадна единствено забраната за нощуване, но тази за къмпингуване остана. Глобите също бяха приети. Това доведе до протест на Орлов мост в София още същата вечер. Демонстрации имаше и по време на самото гласуване.

В първоначалния проект, който сега Борисов иска депутатите да приемат, обаче липсват текстовете, че Карадере, Иракли и Корал ще бъдат диви плажове. Предложението трите плажа да останат еко беше внесено от две отделни групи депутати между първо и второ четене на първоначалния проект на Министерския съвет. Едните текстове не предвиждаха забрана за къмпингуване на плажа и бяха на депутатите от гражданската квота на РБ. Другите бяха тези на Зеленогорски и Караянчева.

В частта им за Карадере, Иракли и Корал предложенията на двете групи бяха много сходни - те забраняваха на трите плажа да има заведения и развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги, като освен това въвеждаха идеята за плаж за природосъобразен туризъм, който трябва да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите.

В прессъобщението на Министерския съвет, което съобщава за отмяната на текстовете, както и в статуса, който беше публикуван в официалния профил на премиера, обаче изрично е записано, че той настоява "да бъде приет първоначалния проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от правителството на 30.12.2015 г.".

Ето какво написа премиерът в социалната мрежа:

Настоявам да бъде приет първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше ...

Публикувахте от Бойко Борисов в 14 март 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!