Борисов измолил от ЕК 6 млн. евро помощ заради бежанците

OFFNews 30 юли 2016 в 13:51 5455 7

България ще получи от Европейската комисия 6 млн. евро помощ за справяне с мигрантския натиск по границите.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново, където откри регионално депо за отпадъци край село Шереметя.

Обещанието за финансова помощ дошло след телефонния разговор на Борисов с германския канцлер Ангела Меркел в четвъртък. Малко след това "почти всички" в Европейския съюз се обадили на Борисов, за да му кажат, че имат задачата на България бързо да се осигури помощ.

Очаквало се парите да бъдат преведени още следващата седмица. 

"Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна, правя съоръжение на границата, от друга - всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно - гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат. Изнемогвам, а не искам да си спирам социалните програми", обясни Борисов.

Той подчерта, че с част от парите веднага ще бъдат покрити командировъчните на служителите по границите.

Борисов увери, че засега няма пряка опасност за българските граждани в резултат от мигрантския натиск, защото държавата полага огромни усилия, но всеки ден става все по тежко.

Министър-председателят се похвали, че през юли тази година от борбата с контрабандата в бюджета са постъпили около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли и това позволява отпускането на средства за програмата за саниране на жилищни сгради.

"Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране", каза той.

По повод предстоящите президентски избори Борисов посочи, че ГЕРБ все още умува кой да е кандидатът на партията, като подчерта, че нямал нагласата за напускане на премиерския пост, който по думите му е с повече отговорности и правомощия.

По думите му допреди две седмици ГЕРБ е имал двама кандидати за президентските избори, но след критичните ситуации в Европа е разбрал, че въпреки добрите си качества те няма да могат да се справят със стресова ситуация.

Президентът е върховен главнокомандващ и трябва да може да "тропне на масата, за да защити интересите на страната". Вероятно ще кажа през септември, дотогава искам да се ориентирам, каза премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

6

Стринка Минка

30.07 2016 в 23:06

Не бе, пише си как става.
Обаждаш се на Меркел, след малко ти се обаждат всички и обещават.

21668

5

Руслан

30.07 2016 в 18:39

Измолил? Така ли става вече, пускаш молба и чакаш.

77927

2

El Commandante

30.07 2016 в 14:34

Ердоган измоли и той 6 ама милиарда.
Разлика в класите.

А кво викаш за тоя милиард за саниране?
Пак ше се краде яката,а?