Борисов и Орбан ще обсъдят справянето с мигрантския поток

OFFNews 29 януари 2016 в 07:30 3114 4

Борисов и Орбан ще обсъдят справянето с мигрантския поток

Справянето с бежанския поток ще бъде една от темите по време на срещата между премиера Бойко Борисов и унгарския му колега Виктор Орбан. Двамата ще обсъдят възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави.

Унгарският премиер пристигна в София снощи. Той вече се срещна с Борисов, на която двамата си размениха подаръци.

Орбан е най-яростният привърженик на по-строго мерки срещу мигрантския поток в Европа. При посещението си в Словения миналата седмица Орбан призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция, за да спрат притока на мигранти. Според него европейските страни трябва на всяка цена да защитават външните граници, за да се запази свободата на движение в рамките на Европейския съюз.

Преди Орбан у нас на посещение беше унгарският външен министър Петер Сиярто. Пред БНР той коментира, че истинското решение за овладяване на кризата с бежанците в рамките на Европейския съюз е в граничният контрол. "Ако не можеш да защитиш границите си, тогава губиш поне част от своя суверенитет. Ако не можем да си върнем нашия капацитет и способности да регулираме притока на нелегални имигранти, тогава ще сме беззащитни", каза той.

Унгария издигна ограда на границата си с Хърватия, а граничният контрол се осъществява от армията и полицията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови