Борисов държи лекция на репортерите какво да го питат (видео)

OFFNews 08 май 2016 в 17:12 18822 19

Снимка Бойко Борисов - личен FB профил

Премиерът в село Ябланово.

В село Ябланово, Котелско, премиерът Бойко Борисов днес изнесе импровизирана лекция на тема "Да чуят и хората под каква манипулация непрекъснато сме поставени".

Добре, не ви ли е неудобно пред тея кметове тука, пред тея хора? Поне вече знам какво сме направили за селата и какво искат още да направим. Първо ей така да питате, добър ден, живи ли са - репликира Борисов репортерка, която го попита за позицията на ГЕРБ за наложеното от президента вето на текстове от Изборния кодекс. И продължи:

"Нали говориме за регионите, да запазиме младите хора, да работят тук, какво ще отделим от бюджета допълнително, какво по селските програми, пътищата до селата. Ето тука има кметове, кметици, виж, на по 27, 24 години. Нещо да говориме първо за региона. За читалището кога ще го ремонтираме, за инфраструктурата, новите къщи, където сме направили, да им вържем пътищата. Водопровод направихме. Нещо да има от това, което тези хора заслужават. От 11 села, които ДПС управляват, 8 в момента имат кметове на ГЕРБ. И когато ни привързвате с ДПС, не ви ли е неудобно, като дойдете тук, да ги питате тези хора? Понеже там ви дават едни опорни точки и вие почвате от тях.

Поне това няма ли как да се чуе във вашите телевизии, да ви питам, когато ми правите анализ? Защото всичките тези хора са мюсюлмани. Български граждани мюсюлмани, наши братя. И ние искаме да ги направиме да живеят по-добре от София. Прекрасен регион. Това не ни ли интересува като българи? Не е ли това национална сигурност - кметът мюсюлманин, кметицата - мюсюлманин, тея хора ходят у джамията, и сме братя. И най-приятелски настроени. Това не е ли национална сигурност? Питам. Е, вас не ви ли интересува да зададете първо този въпрос от уважение към всичките тези хора?" - каза Борисов.

"Аз съм дошъл, неделя, почивен ден, какво по-хубаво да си поработиш, да си видиш хората в неделя. И да видиш и другата България. Тя не е само на жълтите павета с 15 - 20 души, където мислят, че светът се върти около тях. Тези хора са със същите права, имат своите болки, искат за учебната година 10 - 15 км пътища да им се направят. Искат читалище, искат, сега вече имат водопроводи. Които сме направили, ще направим и още. Същото правим в Делиормана, и в Кърджалийско. Даже с господин Местан говорих преди седмица, там близо 10 милиона дадохме за водопроводи - да имат хората на мивката вода. Не са имали вода, чушма не са имали.

И некой само ми говори за национална сигурност. Националната сигурност е да ги направиш тези хора да бъдат щастливи, да бъдат доволни и да им е кеф, че са българи. Аз съм християнин, те са мюсюлмани, ти отиваш у джамията, аз отивам у църквата. Но тука сме заедно да си направим държавата хубава. Това не ви ли интересува вас? Щом не ви интересува, дайте вашия въпрос, който ви интересува. Аз просто исках да чуят и хората под каква манипулация непрекъснато сме поставени. Дай нататъка сега. Питай. Какво ти казаха да ме питаш?" - обърна се Борисов към репортерката.

"Старите изборни правила бяха много, много по-добри"

Все пак на шестата минута от разговора си с журналистите лидерът на ГЕРБ се съгласи да коментира и наложеното от президента вето.

Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Така че по тази тема няма какво да добавя. Второ: повтарям - Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите, който беше референдумът на президента Плевнелиев. Когато се отвори Кутията на Пандора, всяка партия се опита да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ трябваше да защити други интереси, каза Борисов.

Той добави, че отчита грижата на Патриотичния фронт и приема, че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност:

Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях и ще поговорим. Има някакви решения, включително да се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет - ние да откриваме секции, там където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпроса, каза премиерът.

Иначе старите изборни правила бяха много, много по-добри. Много по-даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува, констатира той.

Борисов допълни, че разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, а същевременно иска да защити правото на всеки човек да гласува.

Ако накрая трябва да избирам между стабилност, демокрация, права на хората, ще избера демокрацията и правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема, каза още лидерът на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12077

19

Ragnar

09.05 2016 в 21:53

"Аз съм дошъл, неделя, почивен ден, какво по-хубаво да си поработиш, да си видиш хората в неделя."

Каква работа бе, Тиква? Да те повозят на лимузина, кортеж, да ти козируват 3-4 кмета и да отпрашиш за Банкя? Егати работата. По добре ритай топка или играй карти с Вальо Златев...

8359

17

ОФчар

09.05 2016 в 07:54

Днес е Денят на Европа. Честито!
Нека мултиакаунтният Шимел празнува с нас :)

13340

16

Blagodatka Dushanova

08.05 2016 в 21:22

Ураааааааааааааааааа!Няма да има вече партии,няма да има вече избори,Народното събрание отива в историята,вече няма да имаме президент,всички българи отиват в 12 месечен годишен отпуск,другата половина излизат в пенсия...защото си имаме "пингвина" , "тиквата" "бойколеоне"...Той е всичко,той може всичко!Да работи ,да строи,да произвежда БВП,да оправя бюджета,да бъде прокурор и съдия и журналист даже може защото "пише"дори във Фейсбук...ТОЙ Е!Наше е ,златното зрънце в пустинята,великият разум във Вселената...Наздраве!

29585

15

Izalina

08.05 2016 в 21:20

Еле па на репортерите точно най им е писнало от Боко, боковщини, Цветано Цветани и сичкото празноплямпане ... Че ако им дадеш трибуна да кажат какво наистина мислят :)
Тогава ще стане интересно :)

29216

14

Лопе де Вега

08.05 2016 в 20:43

Като знам какви са ни репортерите, журналята и иже с ними, що па да не ги учи дори бойко? Те дори трудно следват дадените им инструкции, а когато решат да импровизират става една - маман пльор!

Поздрав!

77927

12

El Commandante

08.05 2016 в 19:50

Имам силни подозрения че Баце е преродения Цар Соломон-квинтесенция на мъдрия съдия:

Изслушва президента за ветото: Прав си!
Изслушва ПФ за същото вето: Прав си!

Глас от публиката: Ама Баце, не може и двамата да са прави!
Баце: И ти си прав!

13340

11

Blagodatka Dushanova

08.05 2016 в 19:44

Докторе,извинявай,но не съм бройка от ошашавения електорат-не съм гласувала нито за "саксофонски",нито за "бойколеоне",но от това полза няма,при наличието на толкова много шарани-щом генералчетата от ДС им посочат "новия, стар месия" закачен като червей на кукичката ...пак ще гласуват за него...