Борисов бил против задължителното гласуване, депутатите му - не (видео)

Премиерът не искал да има и забрана за къмпингуването

ОFFNews 13 март 2016 в 14:14 6350 12

"За задължителното гласуване съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят. Сигурно не със всичко са съгласни."

Това каза премиерът Бойко Борисов след форума „Предприемачеството – двигател за развитие на България“, който се проведе в Хасково. Той коментира предложението на ПФ за въвеждане на задължително гласуване, което беше прието на първо четене тази седмица.

Борисов обясни, че същото било и по темата със забраната за къмпингуване, но по думите му това е решение на парламента.

„По същия начин е и за къмпингуването. На мен не ми пречи къмпингуването. Цветанов ми е свидетел, че му казах: „Направете само да си чистят, след като къмпингуват. Това да бъде задължително. Седнете, срещнете си и го направете”. Той ми каза, че Зеленогорски и другите настояват това да се приеме, както и част от кметовете, които са по морето”, обясни премиерът, цитиран от "Фокус".

„Не мога за всяко нещо да излизам и да се карам пред парламента. За това имаме партньори –, Реформаторки блок, АБВ, патриоти. Това мога да им кажа”, допълни той. 

Минути след като Кънев заяви, че ДСБ е алтернатива на ГЕРБ, премиерът коментира, че партията му няма конкуренция в дясно.

"Курсът ни е категоричен и посоката ни е правилна. Имаме абсолютна подкрепа от евроатлантическите партньори. Няма да поглеждам нито настрани, нито назад", заяви Борисов.

Той коментира и темата за електронните чипове в личните карти:

„Личната карта в момента няма електронен носител и в закона не е записано че трябва да има. А закона, който трябва да приеме парламента – 6 и 7 параграф третират, че вече в личните карти има електронен носител. Ако Комисията и парламентът върнат решението, Комисията ще се събере и ще каже, че ще бъдат приети тези два параграфа. Но, това означава да ги накарам да направят нещо, което не кореспондира с днешния закон. Затова ние казваме: за да приемем този закон, за да е юридически чист, го приемаме без тази два параграфа, но едновременно с него внасяме допълнителен текст, в който се казва, че в документът за самоличност трябва да има електронен идентификатор“, посочи Борисов.

Премиерът подчерта, че електронният идентификатор наистина улеснява живота, защото чрез това второ ЕГН може да се прави всичко. „С него може да пътуваш, да теглиш пари, ще бъдат улеснен достъпът до администрацията. Дали ще е пръстов отпечатък, зеница на окото, трябва в дебат да се намери най-оптималния вариант“, каза още Борисов.

По думите му слуховете относно конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова са абсолютни спекулации. „Няма тема, че депутатите искат да ме блокират. Цветанов е против Бъчварова и иска да и седне на стола - няма нищо такова. Няма такъв конфликт и това няма да го допусна“, заяви Бойко Борисов. Той призова всички важни решения в сектор „Сигурност“ да бъдат взимани чрез консенсус.

Той благодари на парламента и лично на Росен Желязков, че не е бил избран състав на КЗК.

„Тези, които го атакуват, говорят с мен и казват, че според тях Росен има прекрасни качества, но го съсипаха. Нека сега си проведат процедурата. Ние не можем повече да понасяме да се упражняват на наш гръб. Хубавите неща ги прави ние, защото сме поели ангажимент пред хората, които са ни избрали, но защо не е правено преди“, каза Бойко Борисов.

Ето и видео от изказването на премиера:

Не случайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите така, както те са длъжни да ни подкрепят, когато поискаме ние. Сигурно не с всичко са съгласни. По същия начин е и за къмпингуването. Казал съм на Tsvetan Tsvetanov да направят закона така, че хората, които къмпингуват, след това сами да си чистят, защото общините се оплакват. Това да бъде задължително. Цветанов ми каза, че Найден Зеленогорски и другите настояват това да се приеме, както и част от кметовете, които са по морето. Не мога за всяко нещо да излизам и да се карам пред парламента. Затова имаме партньори – Реформаторки блок, АБВ, патриоти. На мен къмпингуващите не ми пречат.

Публикувахте от Бойко Борисов в 13 март 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!