Борисов: Външните граници на ЕС да се затворят за мигранти

OFFNews 07 март 2016 в 16:30 2391 0

Бойко
Парадокс е, че охраняваме Шенген, без да сме в него, смята Борисов

Всички външни граници на ЕС трябва да бъдат затворени за мигранти, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва в срещата ЕС-Турция и в извънредния Европейски съвет.

„За съжаление много месеци едно и също говорим, ще го повторя пак - моята позиция и позицията на правителството е била, че всички външни граници трябва да се затворят, така както е и шенгенското споразумение, да се минава само през официалните контролно-пропусквателни пунктове. На базата на това такъв маршрут имат след това тези бежанци, мигранти или вече не знам какъв термин да употребя. Очаквам днес това да бъде финализирано, съответно Турция за парите, които ще получи да си изпълнява ангажимента, както и Гърция. Вече корабите на НАТО са в териториалните води между Гърция и Турция, така че надяваме се след днешния съвет да успокоим всички граждани на Европа“, поясни Борисов.

Той посочи, че в България се провеждат занятия и учения, строят се съоръжения и се инвестират десетки милиони, за да се гарантира сигурността по границите. „Тук има парадокс, защото Европа иска от нас да пазим шенгенски граници по шенгенски образец, но всъщност не сме в Шенген. Надявам се тази година и този парадокс да бъде приключен“, допълни министър-председателят.

„Считам, че към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни и затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и да можем превантивно да спрем вълната от мигранти“, посочи още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови