Борисов: Ще пренасяме 14 млрд. куб. м газ за Истанбул

OFFNews 11 април 2016 в 12:42 2947 5

boyko

Снимка фейсбук страница на Бойко Борисов

До четири месеца България трябва да има първия изграден интерконектор в участъка под река Дунав, каза премиерът.

Ще работим за това България да бъде газоразпределителен център на Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на компресорната станция „Странджа”. Оттук минават 14 млрд. куб. метра газ за Истанбул, заяви премиерът Бойко Борисов.

„70 млн. лв. виждате тук”, уточни той. Борисов съобщи, че след месец ще се види същото и в Петрич. По думите му, на 19 април в Бургас ще пристигне за сглобяване платформа за проучване и добив на газ в блок „Хан Аспарух”. Той посочи, че догодина ще бъдат открити още 4 компресорни станции.

Министър Петкова определи компресорна станция „Странджа” като много специална. „Може би е най-важната за нас, защото 85% от транзита от природен газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция”, заяви тя. Министърът на енергетиката посочи още, че през есента България ще може да се поздрави със своя първи интерконектор.

„За България е много важно да следваме своята политика в областта на енергетиката, чийто основен приоритет е именно диверсификацията на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ. За да има газов хъб и диверсификация е необходимо на първо място подходяща инфраструктура. Всичко, което правителството прави в момента и усилията, които полага са насочени към това да изградим международната свързаност на България със съседните на нас страни. Тогава ще има реална диверсификация и на източниците, и на маршрутите за доставка”, посочи министър Петкова.

По нейните думи, след това няма да има пречки България да стане газоразпределителен център на Европа. Според нея за това са на лице всички предпоставки като подходящо географско разположение. „България е естествен хъб, през който минават трасетата на природен газ, както от Изток, така и от Юг. 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на България”, отбеляза енергийният министър. По думите й, ще се разчита и на местен добив, като даде пример с Румъния, където 90% от нуждите на страната се задоволят от местен добив.

КС „Странджа“ се намира в землището на с. Горска поляна, община Болярово, област Ямбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови