Борисов: Номинацията на Цачева е моя грешка, избързах с оставката

ОFFNews 09 ноември 2016 в 18:54 29219 32

„Грешката ми е друга – за първи път и аз не се поддадох на популизма и търсех най-подходящия и знаещия човек за президентската институция, а не най-харизматичния. Фандъкова беше избрана за кмет преди една година – защо трябва да го причиняваме това на София. Партията очакваше аз да съм кандидат, след това Фандъкова, обичат я. Аз казах да видим кой е най-подготвеният със законите, с това, което трябва да се върши в президентството. Ще си понеса отговорностите"

Това заяви пред bTV министър-председателят Бойко Борисов. Според него Цачева "е доста по-симпатична от много от лидерите и премиерите в Европа, без да искам да обиждам някого".

Лидерът на ГЕРБ призна, че не е обмислил добре ситуацията, когато е заявил по-рано, че ще подаде оставка при загуба на 6 ноември.

„Да стоим и да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно нито към партията, нито към Цачева”, коментира министър-председателят и подчерта, че при провал на балотажа ще се оттегли.

Борисов твърди, че БСП не смеят да се радват бурно на победата си в първи тур, защото знаят, че тя не е пълна, тъй като са загубили на изборите за кмет в "Младост". По думите му софийският квартал бил голям колкото Пловдив и там кандидатът на ГЕРБ е пръв, а този на БСП - трети.

Водещата Цветанка Ризова контрира, че кандидатът за президент на БСП обаче бие този на ГЕРБ в цяла София и в почти всички големи градове, но премиерът продължи да настоява, че победата на партията му на първия тур в "Младост" е огромно и важно постижение.

"Моята дума на две не се дели", коментира той относно обещаната оставка, ако Цачева падне на първи тур, въпреки че не подаде оставка, когато тя падна. Иска да изчака още седмица, защото тя можела да спечели балотажа.

"Те каквото говорят, на другия ден говорят друго", пък беше мнението му за БСП и за подкрепата им за ген. Радев, която можело и да не издържи, ако Радев встъпи в пост като президент.

Колкото до нелепите коментари на ГЕРБ-ерските кметове и депутати, вещаещи апокалиптични последици, премиерът ги оправда, че това се е случило след идването на Орешарски на власт, а при Радев ще е същото.

Без отговор остана забележката на водещата, че Радев ще е президент, а не министър-председател и има разлика.

Слави Трифонов да си основе партия

Бойко Борисов каза още, че той и партията му винаги са искали общата бройка на депутатите в парламента да се намали на 120 от 240 души, а партийните субсидии от 11 лв. на глас, получен при парламентарни избори, да бъдат намалени.

Коментарът му бе направен по повод референдума на Слави Трифонов, който бе подкрепен от над 3,5 милиона души, но едва няколко хиляди гласа не му стигнаха, за да стане задължителен.

Според Борисов е възмутително, че волята на толкова много българи няма да бъде почетена и затова ГЕРБ ще направи всичко по силите си, за да бъдат приети трите искания на референдума, когато се стигне до гласуване в парламента по тях:

"Така че г-н Трифонов трябва да знае, че от този момент ГЕРБ ще подкрепя абсолютно трите точки и ще се бори в парламента, независимо в каква позиция, те да минат. Но искам да обещае, че като направи партия, влезе в парламента, след няколко години няма да кажат: абе, така с тия малки субсидии май сгрешихме. Нека да се научим. Щом народът иска, щом не можем да обясняваме добре, щом като искаме от 240 – 120 депутати, чудесно, това винаги сме го искали, но тогава може и Ценко Чоков да стане депутат. Който има пари по регионите, той ще ги поръчва. А и новите проекти задължително вече ще включват и олигарх вътре, за да има някой, който да плаща на политическите партии. С болка го казвам, но след като не можахме да го обясним, след като не успяхме да го защитим, след като се отдадохме на популизма, добре."

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че е гласувал на референдума и е оказал всякаква подкрепа на Слави Трифонов, като дори му е позволил да затвори "Орлов мост" за концерт, което не е малко нещо, тъй като "какво ще стане, ако позволим всеки да затваря "Орлов мост" за митинг или концерт?"

Министър-председателят изтъкна, че винаги е искал да намали партийната субсидия, но не чак до размера от 1 лв. Според него всяка партия, включително БСП, пръска много пари за предизборни кампании, които след това се възстановяват от партийните субсидии. Ако те бъдат рязко намалени, олигарсите ще започнат да наливат пари в партиите, а те, от своя страна, да изпълняват техни поръчения.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че партията му е стартирала без нито един лев и така е спечелила първите си избори. Затова сега той иска Слави Трифонов да създаде партия и да пробва да понесе отговорност за своите дела и думи, и да види, че управлението не е лесна работа.

"Мислите ли, че спя в деня, преди да се срещна с Ердоган и да знам какво може да ми причини на държавата", запита в подкрепа на твърдението си премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

32

Краси

10.11 2016 в 16:13

Ами трябваше да смениш кандидата между двата тура, бе Бойко. Ти в ООН го направи, та в Булгаристан ли не можеш?
Нали знаеш - каквото сам си направиш, никой не може да ти стори. Сам се направи за смях и не се сърди, като те подиграваме!

77927

27

El Commandante

10.11 2016 в 11:11

"че всяка приказка на боко трябва да отлежи няколко часа"

Ахахаха, истина,истина....

29217

26

Лопе де Вега

10.11 2016 в 10:40

№ 20 Коменданте, ясно ти е, че всяка приказка на боко трябва да отлежи няколко часа, за да се види дали не е ферментирала до стадий на точно обратното. Та и ние така - демокрация е - можем понякога да се съгласяваме, но да внимаваме какво следва - не ли?

Поздрав!

13056

25

Какавидков

10.11 2016 в 10:33

Aве, боку ясен.
Ми ко стана с Кънев, дето неговия Траю от 'сигурен балотаж' стана шести?