Борисов: Готови сме на ревизия на Изборния кодекс, нямаме нужда от трикове

OFFNews 25 април 2016 в 15:50 8731 14

Започва да ми омръзва ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко решение, от ПФ да си защитят пред обществото задължителното гласуване. 

Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод противоречивите промени в Изборния кодекс.

По думите му в същото време "когато ГЕРБ направи нещо", трябва да търси подкрепа от опозиционните партии. "Това не е честно и не е правилно към нас. Още повече, че тези промени са изцяло с щети към ГЕРБ", каза още той.

Той каза още, че повечето от предложенията са изцяло срещу неговото разбиране, но ГЕРБ, като отговорна партия за стабилността и коалицията, ги е подкрепила. "Нека ПФ да бъдат така добри да си излязат и да си ги защитят пред обществото. Винаги съм казвал, че задължителното гласуване, аз съм против него“, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът все пак призна, че е склонен да препоръча на своите депутати да направят ревизия на някои от текстовете в Изборния кодекс. „Не само съм склонен, но ако беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да ги приемем. Сега, когато обаче сме зависими един от други – четири партии, мога да се произнеса едва, когато чуя останалите лидери на другите три формации“, добави Борисов.

Борисов каза още, че настоява утрешната среща с парламентарните групи да се протоколира, защото "започва да ми омръзва".

„На мен ми омръзна - ако това не станело, АБВ щели да напуснат, ако това не станело реформаторите напускат, ако другото не станело патриотите напускат. И аз утре ще им кажа, че не виждам, докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим в същото време след това да остава само ГЕРБ да се обяснява“, каза премиерът.

Той обясни, че "не е такъв разбирач на технологичните правила" и не знае дали приетите текстове могат да се прегласуват и така да се отмени задължителното гласуване. По думите му досега се е съобразявал в името на коалицията на подкрепящите партии на всичко, което предлагат

Премиерът подчерта, че според социологическите проучвания "ГЕРБ стои добре в момента", което според него значи, че нямат нужда да правят "служебна победа".  "Не ни е нужно да правим някакви трикове. Напротив, вие помните и на местните избори се явихме по закона, избирателния на Мая Манолова. Сиреч не го променихме и победата беше категорична“, добави премиерът.

Борисов обясни, че се надява след утрешния разговор с партиите от управлението всички да излязат по-единни и да могат да обяснят на хората какво целят с промените.

По повод писмото на българите в чужбина, в което те изразяват протест срещу промените в Изборния кодекс, премиерът заяви, че не е нужно да има писмо. „26 хиляди гласа имаме на последните избори за ГЕРБ от чужбина. Малко ли са?“, каза той.

По повод аргумента, че решението в чужбина да се гласува само в посолства и консулства се прави срещу ДПС, Борисов коментира:

"Да, години наред, десетилетия наред българите се възмущават от гласовете, които идват от Турция. Това е факт. 56 хиляди гласа са на последните избори, но пак повтарям трябва да сложим на везните щетата, която ще нанесем на толкова обичаните представителства на ГЕРБ в почти да не кажа всички държави в Европа. Те нашите хора пишат и казват: Защо ни лишавате от глас", посочи премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

14

Blagodatka Dushanova

27.04 2016 в 09:39

Аха,значи признава,че сега гербарите направихакуп трикове...сега вече нямали нужда ...от трикове!А защо оставят "не гласувам за никого"?Този,който не гласува за никого ,дали ще си направи труда да отиде до изборната си секция,само да сложи чавката на "не гласувам за никого"...Пълен шаш!Гербарите натвориха куп простотии само от страх да не загубят тотално изборите...вече и фалшификациите на протоколите не им дават сигурност!

16008

11

Nik68

25.04 2016 в 19:19

С подобно шикалкавене губи мъжкарите, с непостянството си нвжната част на гласоподавателите, с просташкия език интелигентните, с високомерието си всички.

12090

10

Snoopoff

25.04 2016 в 18:03

Баси долния помияр

17439

9

мнение от IP

25.04 2016 в 17:11

Доколкото си спомням коалицията е на база на управленска програма. Къде пише "аз на теб туй ще ти подкрепя, ти на мен онуй?"

12182

8

sawall

25.04 2016 в 17:06

Те нашите хора пишат и казват: Защо ни лишавате от глас", посочи премиерът. -- Ами ха де... Макар че особено в Лондон много се съмнявам, че са останали толкова много от "вашите хора", но нейсе.

И не се оправдавай с ПФ. Те се опитаха да се обяснят одеве като Симеонов каза, че хората, измислили текстовете, не са идиоти и кретени. Ама верно ли ве? Човекът явно има образование и мислене на ниско ниво. Така че Бате Б, аре защити ти за какво гласувахте в парламента вместо да се правиш на изнудван. И като не можеш, смени плочата (за пореден път).

И ако може, като си почнал, референдума да се насрочи в някакво нормално време, не през юли!

77927

7

El Commandante

25.04 2016 в 17:02

Дебелостенен тъпоъгълник, МИ НАЛИ ВИЕ ГЛАСУВАХТЕ ЗА тея промени бе, кво ше търся аз обяснения от оня овчар Валери?
Кога най-накрая ше излезеш като мъж да си защитиш позицията?
Как все така ти не си виновен и някой друг ти е крив?
Нещастник!

7506

6

Ами щом не можеш така - разпускай Парламамента и обявявай избори.
Какви са тези идиотщини??

77927

5

El Commandante

25.04 2016 в 16:46

Скъпи приятели, управлява ни АБСОЛЮТЕН ДЕБИЛ!


Аз до такъв извод стигам за пореден път...
 
X

Да помогнем на украинските деца!