Борисов: Може би ще има някоя друга рокада в кабинета, но не, не и Рашидов - той е добър човек

Черно море ще стане конфликтна зона, прогнозира премиерът

OFFNews 14 юли 2016 в 08:40 8285 12

В Черно море ще стане една действително много конфликтна зона. Колкото повече струпваме оръжие по морските ни граници, това е като в театъра - ако има пушка да виси на стената, рано или късно ще гръмне. Ако има флотилия, рано или късно, някой кораб ще гръмне. Има реална опасност, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV тази сутрин.

Той призова за демилитаризация. Искам Черно море да е транспортна зона, искам да добиваме газ, искам да имаме най-чистото море, заяви той.

След като през първите 10-15 минути водещият интервюто се интересуваше в колко часа бил станал премиерът и как му се е отразило футболното първенство, разговорът премина към ЦСКА, АЕЦ "Белене", президентските избори, евентуални рокади в кабинета и поведението на един от министрите му. По повод финалните констатации, че според декларацията Борисов бил най-бедният в кабинета, премиерът се оплака и от ниската си заплата на фона на високата си отговорност, която носел като кауза.

Президентски избори

Борисов отново отказа да каже кой е кандидатът за президент на ГЕРБ, като предварително увери, че не го крият. За сметка на това "номинира" лидерите на БСП Корнелия Нинова и на ДСБ Радан Кънев. Народът трябвало да ги подреди, за да се видело кой доколко е лидер. Той, въпреки че е също е партиен лидер, нямало да се кандидатира, защото когато трябвало, бил поел отговорността си. Ако съм аз и загубя, вечерта ще обявя предсрочни избори, каза Борисов след като призова Нинова и Кънев да се кандидатират, за да се види кого народът счита за лидер.

Все пак премиерът коментира и по-сериозно избора на бъдещ главнокомандващ: "Президентът ще стане президент в много сложна ситуация в света, трябва да е много отговорен човек. Представете си утре този главнокомандващ да обяви война".

Рокади

След въпрос дали е доволен от министрите си, Борисов заяви, че "да, може би ще има някоя друга рокада", но отклони искането за по-голяма конкретика. "Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие - иначе не е коректно. Ако бях в предишния мандат, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори - реформатори, патриоти. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата. Ако не са съгласни, оставяме сегашното положение. Но мисля, че като се мотивирам мисля, че ще успея", каза Борисов.

Вежди Рашидов

Премиерът отхвърли искането за оставка на министъра на културата Вежди Рашидов с обяснението, че Вежди бил добър човек, емоционален и често забравял, че е министър.

"Накарах му се, извини се сто пъти. Мина през ада - рак на гласните струни - размина се. Той има едно чувство за справедливост, забравя, че е министър, забравя, че всяка дума може да работи срещу него". По повод уволнения реставратор от Националната художествена галерия Владимир Руменов, крикитувал публично министъра си, Борисов заяви, че се обадил на Рашидов с: "Абе дай една пресконференция", а Вежди му отговорил: "Ама не аз, шефът на галерията го махна"

"Ако е прекалил, се извинявам, но той е добър човек", завърши Борисов.

Лични несгоди

Когато разговорът стана малко по-личен, Борисов се оплака от ниската заплата на фона на голямата си отговорност.

"За съжаление, с последната присъда срещу Волен Сидеров съдът каза, че можеш да си говориш всякакви глупости, да обиждаш, да правиш каквито си искаш безобразия, да внушаваш и максималното наказание е 3000 лева. В същото време, аз трябва две трети - догодина ще ми е две трети от това, което ще декларирам, защото 35 000 лева трябва да платя за това, че съм осъдил, че са ме клеветили.

Ще ги платя от заплатата. Това ми е 2/3 от годишната заплата.

Винаги съм казвал: "За мен управлението и постовете, които съм заемал, са били кауза". Няма премиер, няма служби по света да нямам техните награди или да не ме цитират при операции.

Всяка нещо в тая държава в един момент опира до мен, за което 4000 лева е заплатата. Трябва да е поне 10 000 лева, поне. Това е уважение към труда. Естествено, че ние нито можем да предложим такова нещо, нито ще го предложим. Следващия премиер ако иска за тази отговорност, която се носи... В много от частните и държавни дружества взимат повече от мен. Не е справедливо, не е честно".

Хекимян попита Борисов и за пурите му, взел повод от въпроса на Георги Кадиев "Има ли някой в България, който да вярва, че премиерът, който през последните години е бил главен секретар на МВР, кмет на София, премиер шест години – все дейности с голям корупционен потенциал, има една къща в Банкя, 150 хил. лева на влог и едно куче?". Отговорът бе цитиран и от Кадиев във Фейсбук профила му.

"Борисов и Хекимян:

- Кадиев ви брои пурите по за 300 лв. на ден и пита има ли някой, който да вярва, че премиерът на най-корумпираната държава в Европа има една къща в Банкя, 150 000 лева и едно куче?

- Кучетата са ми три!", написа без коментар независимият депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

12

Blagodatka Dushanova

14.07 2016 в 23:22

Аха,забравих...това "другарче" иска 10 000 лв.заплата,че бил толкова натоварен с работа,че ...с всичко се справя сам горкичкият...това магистрали,това спортни зали,фалиране на КТБ,хващане на мигранти,хващане на наркотици и контрабандни цигари и още...президента,министрите,народните представители,европейците...какво ли не още!Трябва да му дадат 10 000,а да закрият президентството,Народното събрание,Европа...всичко да закрият-човекът се справя сам!

13340

11

Blagodatka Dushanova

14.07 2016 в 22:33

№ 10 -извинявай,но тази теория,че всички са еднакви ми е твърде позната,ченгетата от ДС я набиваха в главите на ошашавения електорат още от преврата през 1990 год.Всички ченгесарски медии бяха "впрегнати" в промиването на мозъци...На "тях" ли служиш?Тук не става въпрос за завист,а за подаване на декларация с невярно съдържание!За другите му лъжи и проруските му изпълнения ,просто не ми се обсъжда сега...

13207

7

Shoshon

14.07 2016 в 10:36

Дано дойдат руснаците да го сменят тоя паляк, че ние пак нямаме сили да се опълчим на това "ПРИСЪСТВИЕ"
 
X

Да помогнем на украинските деца!