Бокова няма шанс за шеф на ООН, номинират Кристалина Георгиева

OFFNews 10 септември 2016 в 16:42 11618 5

След вчерашното четвърто гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН шансовете на българския кандидат Ирина Бокова са твърде малки и през следващата седмица в надпреварата ще бъде включена Кристалина Георгиева.

Това твърдят онлайн изданието Pass Blue и шефът на кореспондентското бюро на телевизия "Ал Арабия" в ООН Халал Ал-Хадж.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е договорена по време на срещата на лидерите на държавите от Г-20 на 4 и 5 септември в Китай, пише онлайн изданието Pass Blue, което следи дейността на международната организация.

Българският еврокомисар разчита на подкрепата на Унгария, Хърватия и Латвия, а на срещата на Г-20 германският канцлер Ангела Меркел е догорила с президента Владимир Путин одобрението на Русия Георгиева да се кандидатира за генерален секретар на ООН, твърди Pass Blue.

Един от възможните ходове е до няколко дни Унгария, Латвия и Хърватия, подкрепени от Германия, да издигнат номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар, твърди шефът на кореспондентското бюро на телевизия "Ал Арабия" в ООН Халал Ал-Хадж.

Възможно е и България да издигне кандидатурата на Георгиева. Според източници на "Дневник", "Mediapool" и "Клуб Z" българското правителство вероятно ще подкрепи официално кандидатурата на Георгиева за генерален секретар на ООН - на мястото на Ирина Бокова. Очаква се това да се случи през следващата седмица. 

Снежана Маноилова от офиса на Ирина Бокова заяви днес пред БНР, че не е упълномощена да коментира темата и подчерта, че официалната кандидатура на България в момента е Ирина Бокова, която е издигната от българското правителство.

Трябва да има ясен сигнал от Кристалина Георгиева дали има намерения да бъде втора кандидатура на България за генерален секретар на ООН, коментира пред агенция "Фокус" в събота следобед депутатът от „БСП Лява България“ Кристиан Вигенин.

Според него, ако Кристалина Георгиева се окаже втора българска кандидатура за генерален секретар на ООН, това ще доведе до тежък провал.

На вчерашното четвърто гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар Ирина Бокова се нареди на пета позиция - тя получи 7 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

Бокова се класира пета и при второто гласуване за нов генерален секретар, а в първия и третия вот беше на трета позиция.

Следващите пети и шести кръг от гласуването ще се състоят на 26 септември и 4 октомври.

Името на следващия генерален секретар на ООН ще бъде обявено най-рано през октомври.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

5

Стринка Минка

11.09 2016 в 12:18

Нищо няма да помогне вече, само ще е от полза ако спрем да се излагаме.

13277

4

66

11.09 2016 в 09:13

тая с такова родословно дърво къде е тръгнала ?!?!
На путлер ли се е надявала ?
Или е съвсем луда и без ясно самосъзнание
или е с безкрайна жажда за власт, като комунист !

21668

3

Руслан

10.09 2016 в 23:08

Евгени Михайлов да стяга именния акт на Сталинка и да го праща на посланиците за справка с пояснение.

10902

2

Мариян

10.09 2016 в 18:34

Коя е Сталинка (това име ли е или някакъв псевдоним, ползван с някаква предполагам подриваща авторитета идея?)?