Блатото с крокодили в България се раздели на "за" и "против" Путин

OFFNews 25 февруари 2016 в 09:43 5537 2

Джефри Ван Орден и Николай Бареков представиха в Брюксел доклада "Влиянието на Русия в България", съобщиха от ББЦ. 

По въпроса за Русия блатото с крокодилите в България е разделено на две - едните са за Путин, другите са против Путин, каза евродепутатът Николай Бареков по време на представянето на доклада на фондация "New Direction", припомняйки думите на Джефри Ван Орден от времето, когато бе докладчик за България преди приемането й в ЕС. Тогава Орден направи оценка на политическия елит в България, определяйки го като блато с крокодили. 

На представянето освен евродепутатите от Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) присъстваха и евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) и от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D), сред които Георги Пирински, Андрей Ковачев и Светослав Малинов.

Автор на доклада "Влиянието на Русия в България" е Димитър Бечев - старши изследовател и директор на Института за европейски политики. В луксозното издание на фондация "New Direction", където е публикуван докладът, са поместени коментари и на евродепутати от групата на ЕКР с интереси по тази тема, сред които и коментарът на българския евродепутат - Николай Бареков.

"Въпреки, че България е член на НАТО и ЕС, ние сме зависими от Русия като енергийни ресурси. Част от нашите партийни елити и сред управляващи и опозиция са лично зависими от Путин и бившето КГБ. Много агенти на КГБ и днес са в българския парламент", подчерта в речта си Бареков. "Всяка партия, политик или журналист в България се чувства длъжен да определи себе си като обичащ или мразещ руското влияние", изтъкна евродепутатът.

"България е стратегически важна за Европа, защото днес Турция и Русия водят своята нова война на територията й. В България има турско малцинство, което си има партия. Но тази турска партия също се разцепи на две части. Едните български турци поддържат Ердоган, другите български турци поддържат Путин. И в двата лагера е пълно с агенти на КГБ и на българския й клон - ДС", каза още Бареков и подчерта, че дори патриотичните партии в България са разделени на две: едните поддържат Путин, другите поддържат САЩ.

В заключение българският евродепутат изтъкна, че по темата Русия - България има нужда от политици като Ван Орден, които да ни казват обективно истината за руските интереси с уважение и разбиране към нашия народ, който по принцип обича Русия и е благодарен на руския цар за освобождението от турско робство.

В своя коментар по темата, публикуван в списанието на "New Direction", Бареков подчертава, че влиянието на Русия в България се измерва с икономически и политически зависимости и дава редица примери в защита на тази теза - факт е, че 90% от консумацията на газ за битовите потребители и промишлеността у нас идва от Русия, 30% от електричеството ни се произвежда от единствената ни атомна електроцентрала, където два руски ядрени реактора работят с руско ядрено гориво, в България има само една петролна рафинерия и тя е собственост на руската компания "Лукойл". "Огромните парични потоци, придобити от руските енергийни фирми в България, се превръщат в грантове за определени политически партии", заявява Бареков и посочва като такава партията в правителството АБВ на бившия президент Първанов, както и партията на Волен Сидеров - Атака. По думите му Путин и руснаците имат много официални поддръжници в България, но това, което буди безпокойство е, че техните лобистки интереси се представляват от политически партии от целия политически спектър, които са и от правителството, и от опозиция.

Докладът "Влиянието на Русия в България" на Димитър Бечев е под редакторството на основателя на фондация "New Direction" Джефри ван Орден и очертава основните аспекти на подхода на Русия към държавите-членки на ЕС. През българския случай, д-р Димитър Бечев разследва руската намеса в държавите-членки на ЕС, като изследва въпросите за газта, подкрепата на политическите партии, финансовия сектор и пазара на недвижимите имоти.

"New Direction" е фондация "за европейска реформа", дясноцентристки мозъчен тръст (тинк-танк) към Алианса на европейските консерватори и реформисти (AECR) със седалище в Брюксел, Белгия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!