Бивши граничари и военни готови да пазят границата

Мигрантите да чакат полиция в бившите застави и изоставени къщи в селата

OFFNews 15 април 2016 в 08:49 7434 4

Снимка БГНЕС

В бившите бази на граничните застави и в изоставени сгради в селата да се настаняват задържаните мигранти, преди да бъдат преместени към центровете за временно настаняване. 

Това предлага Борислав Борисов – председател на Асоциацията на българските села, по БНР. Трябва да се възстанови строгият контролно-пропускателен режим от кльоновете към пограничните села, подчерта той. По думите му до този момент нелегалните имигранти са преминавали в групи най-много до 70-75 човека. Една по-сериозна вълна с поток от над 100 души дневно вече ще бъде по-сериозно предизвикателство за охраната в региона, коментира той.

Хората са готови да охраняват границата си и да помагат на органите на МВР, заяви Георги Еленков от общинския съвет в Свиленград. Мъже от града, работили преди това в Гранични войски или в армията, са си направили сдружение, което наброява повече от 100 души. По думите му те могат ефективно да бъдат използвани в охраната на границата като доброволни отряди. Еленков каза, че подобно сдружение има и на национално ниво, където членуват над 6 хиляди души. Той приветства забраната да не се пребивава до 300 метра от линията на границата под какъвто и да е предлог, заложена в мерките на МВР. 

Местните жители са свикнали да бъдат проверявани, а по този начин може да се ограничи достъпа на т.нар трафиканти, каза още Еленков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови