Бюлетините на избори няма да се броят машинно

Искат местните коалиции да не могат да участват на местни избори

Симона Костадинова 18 април 2016 в 16:15 2857 2

Няма да има машинно преброяване на бюлетините след избори, реши правната комисия към парламента. 

Предложението беше на ДБГ и беше отхвърлено с 0 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържал се".

Идеята беше предложена малко след местните избори миналата година, а причината беше създалият се хаос в "Арена Армеец", където предаването на бюлетините приключи два дни след изборите.

Прието беше обаче увеличение на членовете на столичната общинска избирателна комисия да са 39, вместо досегашните 19. Малкият брой на членовете в комисията, които нямаха физическата възможност за по-бързо приемане на протоколите от секционните комисии, беше основната причина за хаоса в "Арена Армеец". Именно това е и причината за увеличаването на хората в ОИК - София.

В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще се увеличат с по 10 и ще са по 27. 

Според вносителите машинното броене на хартиените бюлетини щеше да улесни работата по преброяване на гласовете за отделните партии и преференциите на техните кандидати.

Депутатите решиха още членове на районни и общински комисии не могат да бъдат хора, които са осъждани за престъпление от общ характер.

Пред журналисти по време на почивката на комисията председателят на комисията Данаил Кирилов призна, че в още негласуваните текстове от законопроекта се предвижда местните коалиции да не могат да участват на местни избори. Предложението е на ПФ и е подкрепено от ГЕРБ.

Депутатите приеха и на местни избори ЦИК да тегли жребий за номерата за коалициите на национално ниво и те да бъдат еднакви за всички населени места. Досега номерата се определяха по места - от общинските избирателни комисии и бяха различни. За независимите кандидати и местните коалиции, ако продължат да съществуват, номерата пак ще се определят от местните комисии.

"Това поставя в неравнопоставеност определени участници в процеса, те трябва да се определят от ОИК с номера след участниците в процеса, които са по-големи от другите - техните номера ще бъдат предни, а местните коалиции ще се подреждат след тях", коментира по време на заседанието Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

От ГЕРБ пък са на мнение, че в момента големите партии са в неравнопоставено положение, защото за "отделните населени места са с различни номера и не могат да водят по-централизирана кампания".

Правната комисия прие още ЦИК да обявява края на изборния ден не по-късно от 21:00 ч., а не 20:00 ч., както е според действащия ИК. Целта на това е със следващи промени да се направи така, че изборният ден да започва в 07:00 ч. и да завършва в 20:00 ч., а не както е сега - започва в 06:00 и завършва в 19:00. Такива бяха часовете за начало и край на изборния ден в предишния Изборен кодекс на ГЕРБ.

Председателят на комисията обаче призна, че има идея изборният ден да се намали с час един час - да започва в 07:00 ч и да приключва в 19:00 ч. Той обясни, че според него 12 часа са достатъчни всички, които искат, да упражнят "гражданския си дълг" да гласуват. По думите му решението колко часа да бъде изборния ден ще бъде взето в пленарна зала. 

Предстои и самата правна комисия да реши кога да приключва и започва изборния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!