Бинали Йълдъръм поема премиерския пост в Турция

OFFNews 22 май 2016 в 07:55 3952 2

Бинали Йълдъръм поема премиерския пост Турция

Кандидатурата на Бинали Йълдъръм за нов лидер на турската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и следващ премиер на страната ще бъде гласувана на извънреден конгрес на партията днес. Това е единствената точка в дневния ред на втория в историята на партията извънреден форум.

Около 80 процента от членовете на ръководството на ПСР подкрепиха кандидатурата на Йълдъръм, който е настоящ министър на транспорта, мореплаването и съобщенията. Очаква се на конгреса, в който ще участват около 1400 делегати, мнозинството да подкрепи неговата кандидатура.

Бинали Йълдъръм ще замени на двата поста досегашния лидер на ПСР и премиер на страната Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви, че напуска лидерското място и няма да се кандидатира отново. След оттеглянето от ръководството Давутоглу ще остане член на партията и депутат в парламента, предаде ТАСС.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че смята още вечерта на 22 май да подпише нужния указ.

Според местни анализатори причина за оттеглянето на Давутоглу са разногласията му с Ердоган за системата на управление на страната (парламентарна или президентска), кюрдския въпрос и намесата на президента, който по конституция трябва да е безпартиен, в делата на ПСР.

Йълдъръм е един от най-близките сътрудници на Ердоган в продължение на много години. Турските политолози не очакват от него съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер. Не се очакват и големи промени в правителството - ключовите министри на вътрешните и външните работи и част от икономическия екип ще запазят постовете си.
Вътрешнополитическият курс вероятно ще бъде насочен към подготовката на нова конституция с положение за президентска система, евентуално за президент с партийна принадлежност, както и към активна борба с тероризма. След издигане на кандидатурата му Йълдъръм обеща "да избави напълно страната от терористичната заплаха".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5430

2

deyan_h

22.05 2016 в 13:36

Б.Йълдъръм - "първите завоевания на Б.Йълдъръм в Кюрдистан се оказват нетрайни. За съжаление поражението след битката при Анкара когато Б.Йълдъръм след едногодишно пленничество умира, не е достатъчно за балканските провинции да се освободят от зависимост" ....

77927

1

El Commandante

22.05 2016 в 10:39

Б.Йълдъръм-шефче в Турция.
Дежа вю.
Тръпки ме побиват.