Без министър и след скандал депутатите приеха бюджета на ДОО

ОFFNews 01 декември 2015 в 19:16 2939 1

След над три часа дебати и скандал между управляващи и опозиция, депутатите гласуваха на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина.

Общият размер на бюджета е малко над 10 млрд. лева, като са запазват размерите и съотношенията на осигурителните вноски. 

Още в началото на дебатите по бюджета започнаха и процедурните хватки. Стигна се до поименно преброяване, поискано от ГЕРБ. Кворум имаше и дебатите продължиха. От опозицията заявиха, че проверката е била номер, за да не може по-късно те да поискат същото, когато "депутатите от управляващата коалиция започнат да си тръгват". Заседанието трябваше да продължи до 19 часа, но от ГЕРБ поискаха удължаване на заседанието до 22 часа. От БСП възразиха, като подчертаха, че в правилника никъде не е записано, че може да се удължава извънредно заседание.

По време на дебатите от ГЕРБ бяха много пестеливи в защитата на бюджета, като при коментар по темата от страната на опозицията, председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че понякога мълчанието е по-добра защита. От управляващата коалиция съпредседателят на РБ Радан Кънев излезе на трибуната, за коментира предложения бюджет.

В залата го нямаше и социалния министър Ивайло Калфин, който бил в Брюксел, и това се превърна в повод за критики

„Няма такъв парламент в Европа, който ще обсъжда бюджет без нито един представител на правителството, без нито едно изказване на управляващите, без нито една защита. Предлагам да поканим чистачката на премиера”, заяви Румен Гечев от БСП.

Корнелия Нинова пък добави, че днес "ще ударим дъното на парламентаризма, след като от управляващото мнозинство никой няма да вземе отношение по нито един от бюджетите".

Цачева пък контрира критиките, като заяви, че тук е зам.-министърът, както и служители от министерството".

Социалистите поискаха обезщетението за издържане на дете от 1 до 2 години да бъде изравнено с минималната работна заплата и да стане 420 лв. От ДПС пък искаха обезщетението да бъде 380 лв., но в крайна сметка беше прието предварително заложеното обезщетение от 340 лв.

От БСП минималния дневен размер за обезщетението за безработица да бъде 12 лв, а реформаторите - 8 лв, но тези техни предложения бяха отхвърлени. Така обезщетението остана 7,20 лв, колкото беше досега.

Неочаквано беше прието предложение на ДПС минималният размер на месечния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите на 300 лв. Очакваше се прагът да стане 330 лв, както беше подкрепено от комисия вчера. От партията на Местан обаче изненадващо намериха подкрепа от депутатите на ГЕРБ за своето предложение.

Минималната пенсия от 1 януари 2016 г ще е 157, 44 лв, а след 1 юли да се увеличи с 2,5% - 161, 38 лв. Отхвърлено беше предложението на ДПС от средата на годината пенсията да стане 171, 38 лв, както и това на БСП да стане - 300 лв.

От 1 януари минималната заплата нараства на 420 лв., а пенсиите ще бъдат индексирани от 1 юли с 2.5%, са заложените параметри за общественото осигуряване. 

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица – 2600 лв.; за 2016 г. не се правят вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите”. Максималният размер на гарантираните вземания е 1200 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови