Без агенти на ДС в СЕМ, депутатите приеха правила за избор от квотата си

OFFNews 08 април 2016 в 09:50 1844 0

Снимка Архив

Членовете на СЕМ от парламентарната квота няма да са агенти на бившата ДС.

Това решиха депутатите, които приеха процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на Съвета за електронни медии.  

Предложението за проверката за принадлежност към ДС и разузнавателните служби в Българската народна армия бе направено от народния представител от ГЕРБ Методи Андреев и предизвика скандал в пленарна зала.

Изслушването на кандидатите ще се проведе на открито заседание на Комисията по културата и медиите, което ще се излъчва в реално време в интернет. Вносителите на предложенията ще представят кандидатурите си в рамките на две минути, след което всеки от тях ще допълни данни от професионалната си биография по своя преценка. Гласуването ще е явно, ако няколко кандидати получат над половината гласове от залата, избран ще бъде този с повече "за". При равен брой гласове ще има ново гласуване, а ако никой не получи необходимия брой, депутатите ще открият нова процедура. 

Най-късно на 27 април вече попълненият състав на регулаторния орган ще избере новия шеф на БНР. Обявяването на този конкурс се обжалва от сегашния шеф на радиото Радослав Янкулов. След изтичането на мандата на Георги Лозанов от СЕМ, и.д. шеф на Съвета е Мария Стоянова. 

В състава на регулатора с изтекъл мандат е и Анна Хаджиева. След като парламентът попълни квотата си в СЕМ, говорителят на външното министерство Бетина Жотева ще стане член на регулатора от квотата на президента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови