Бареков на избори с "Презареди БГ"

OFFNews 15 февруари 2017 в 18:17 5234 4

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира партията на Николай Бареков за участие в парламентарните избори на 26 март. До решението се стигна след като ВАС отмени като незаконосъобразен отказа на Комисията да регистрира "Презареди БГ" и върна преписката за ново произнасяне, съобщиха от пресслужбата на партията.

На 8 февруари ЦИК отказа да регистрира формацията на Бареков, тъй като установи недопустимо противоречие в заявлението му – партията се регистрира като "България без цензура", но заявява, че иска в изборната бюлетина да бъде изписано името "Презареди БГ".

Според ВАС обаче така постановеното решение е абсолютно незаконосъобразно, поради което съдиите дадоха изрично указание на ЦИК да съобрази регистрираната междувременно от съда промяна на името на партията.

В рамките на деня, в който ВАС се произнесе без право на обжалване по казуса, ЦИК постави за разглеждане отново регистрацията на формацията като съобрази дадените му от съда задължителни указания. За регистрацията гласуваха 16 от членовете на ЦИК, само 3-ма души бяха против.

„Заради нашата победа - сега морална, а после електорална, продължаваме битката с основните персонажи в задкулисието в България", обяви Бареков след като разбра окончателното решение на ЦИК.

Евродепутът заяви още, че ще се настоява до последно за оставките на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и колегата му от Софийския градски съд Калоян Топалов и обяви, че ще поиска двамата да бъдат изслушани от Висшия съдебен съвет (ВСС). Според него те били "основното пипало на мафията и основна причина българската съдебна система да не работи".

Бареков се обяви още за разформирова не Софийски градски съд и обоснова искането си с това, че в СГС хиляди граждани не могат да получат справедливост и делата им са затлачени с години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови