БСП се оплака, че ГЕРБ руши кворума с фалшиви подписи

OFFNews 08 май 2014 в 15:01 2910 4

Пленарна зала

Нечуван досега спор за автентичността на подписите, с които ръководството на ПГ ГЕРБ упълномощи депутатите си да поискат поименна проверка на кворума, се разрази в пленарна зала.

По-рано днес депутатите удължиха работното си време до 17 ч, за да напреdнат с гледането на новия Закон за МВР. Малко след 14.30 ч обаче редиците в залата бяха оредели и Евгени Стоев от ГЕРБ поиска поименна проверка на кворума. Той представи пред председателсващия заседанието Алиосман Имамов пълномощно, издадено от зам.-председателя на ПГ ГЕРБ Димитър Главчев. По правилник подобни процедурни предложения от името на парламентарните групи се правят от ръководителите им или от упълномощени от тях депутати. Процедурата е обичайна и председателят на парламента Михаил Миков често връща пълномощните на депутатите с аргумента, че им вярва и без да представят официални документи.

Преди Имамов да пристъпи към преброяването, депутатът на БСП Кирил Добрев обвини колегата си Стоев от парламентарната трибуна, че е фалшифицирал подписа на Димитър Главчев.

Алиосман Имамов заяви, че няма да пристъпи към преброяване, докато Евгени Стоев не отговори дали е подправил подписа на ръководството на парламентарната си група. 

Депутатът на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че не е учуден от поведението на Имамов и коментира, че ръководството на настоящото Народно събрание редовно нарушава правилника за работа на парламента. 

"А на Вас, г-н Добрев, кой ви даде пълномощното през 2009 г. в рамките на предизборната кампания да злоупотребите с личните данни на хиляди граждани", отговори на обвиненията Ципов.

За да отговори на обвиненията, на трибуната излезе самият Димитър Главчев. Той посочи, че от ГЕРБ "не правят такива работи".

В крайна сметка в парламента започна поредната поименна проверка на кворума, която установи, че в залата има достатъчно депутати, за да може заседанието да продължи. След изчитането на имената, повечето от депутатите, които се върнаха чинно на проверката, напуснаха пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови