БСП изпробва нервите на ГЕРБ с кворума в НС

OFFNews 21 октомври 2016 в 11:07 3848 1

БСП ще носи отговорност за кворума на парламента, след предсрочните парламентарни избори. Сега има голямо мнозинство на сделката и далаверата, формирано от управляващите в това НС, което излъчи и крепи това правителство.

Това заяви в парламента депутатът Жельо Бойчев, цитиран от пресцентъра НС на БСП. Той подчерта, че левицата винаги се е отнасяла отговорно към работата си в парламента. По думите му неслучайно благодарение на усилията на  парламентарната ваканция беше отменена, благодарение на нейните предложения за дневен ред, НС заседава тази седмица и да гледа изключително важни въпроси за България. Той подчерта, че в тях влизат СЕТА, промените в Изборния кодекс. „Колегите от ГЕРБ няма нужда да нервничат, че тяхното законотворчество, присъствието им в парламента ражда единствено хаос. На прага сме на безпрецедентна криза да провалим изборния процес и основното конституционно право на българските граждани да избират”, обясни той. Бойчев заяви, че никога досега в самата изборна кампания не са променяни правила. 
Напрежението на ГЕРБ е разбираемо – кандидатът им се проваля. 
Народният представител от ПГ на левицата обясни, че групата е имала за цел да види каква е отговорността на мнозинството и какво е тяхното отношение към НС и темите поставени днес. „Очевидно това правителство е изчерпало и своята подкрепа, тъй като няма нужното мнозинство да открие заседанието на парламента и да започне работа”, категоричен бе той. Бойчев обясни, че социалистите са се регистрирали при втория опит за събиране на кворум, тъй като едно от исканията да има заседания на НС е да може да се провежда парламентарен контрол. „Парламентарният контрол явно плаши и притеснява ГЕРБ, заради далаверите на това управление, които извадихме на светло”, заяви депутатът. По думите му управлението се крепи само на разпределянето на финансови ресурси на страната и в момента по брутален начин оказва натиск върху местната власт в страната с цел само да запази властта си. „Разбираемо е напрежението, очевидно е че кампанията на ГЕРБ не върви добре и кандидатът им се проваля”, каза още той.

Георги Свиленски: ГЕРБ да слязат от служебните коли, да се регистрират и да работят, а не да прехвърлят отговорност върху опозицията

„От 84 депутати от ГЕРБ, 56 са днес в пленарна зала, близо 30 човека ги няма. Къде са? 600 000 български гласа не бяха представени в българския парламент. Ние от 38, 33 бяхме в зала. Ние сме там и когато дойде време гласуваме, но да се прави кворум за откриване на заседание е техен ангажимент”, заяви народният представител от ПГ на левицата Георги Свиленски. Той призова депутатите от ГЕРБ да слязат от служебните коли, да се регистрират и да работят, а не да прехвърлят отговорността върху опозицията. „С всеки изминал ден напрежението в ГЕРБ расте. След дебата вчера те не знаят къде се намират”, заключи Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови