БСП иска оставката на Данаил Кирилов заради фалшив доклад

OFFNews 28 април 2016 в 12:41 3013 1

БСП иска оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов

Депутатите от БСП поискаха оставката на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заради скандал с фалшив доклад на комисията.

Днес стана ясно, че в деловодството на Народното събрание е внесен доклад на комисията за заседание, което не е проведено. Искането беше отправено от Янаки Стоилов от трибуната на парламента. 

По думите му случилото се в пленарна зала преди почивката не е без прецедент. "Спомняме си времето, когато при предишни управленски мандат на ГЕРБ бяха фалшифицирани приети закони. Тогава обаче ставаше дума за един отделен законов текст. В резултат на това последваха оставките на председател и заместник-председател на две постоянни комисии. Фалшификатът, който ни беше представен като доклад от комисията поставя категорично въпроса за нашето искане за оставка на председателя на Комисията по правни въпроси“, заяви Янаки Стоилов.

Той посочи, че е бил председател на тази комисия и знае колко са тежки нейните отговорности. По думите му, тя трябва да бъде в най-голяма степен пример за останалите комисии. „Наред с това призовавам и ПГ на ГЕРБ да предприеме съответните политически действия по отстраняването на Кирилов като председател на тази комисия. Обръщаме се към ръководителя на ПП ГЕРБ, след като при други обстоятелства проявява такава решителност и отменя и не налага решения на ПГ също да вземе отношение по въпроса“, каза Стоилов. Той попита дали този доклад не представлява неистински документ. „За какви честни и свободни избори говорите, след като самите промени в закона, които се обсъждат и се приемат са в резултат на един фалшив доклад“, заяви Стоилов.

В крайна сметка докладът беше приет, но БСП и ДПС напуснаха залата и не участваха в гласуването. С него се предвижда в населените места на държави членки на ЕС, в които няма дипломатическо или консулско представителство, да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление. Предложенията предвиждат още с решение на ЦИК, по предложение на МВнР да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко 100 избиратели подали заявление, в което за заявили желанието си да гласуват. 

ДПС пък настояха за отлагане на разискванията по гласуването в чужбина, за да не бъде развален празникът на всички християни, български граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови