БСП иска ефир, откри предизборната си кампания с „Да живее републиканска България”

Антония Чорева 08 септември 2016 в 10:22 3368 2

Депутатът Янаки Стоилов изчете декларация на БСП за Република България.

Два месеца преди изборите БСП неофициално откри предизборната си кампания в парламента с декларация по повод 70 години от създаването на Република България, която завърши с фанфарното „Да живее Републиканска България”.

Депутатът от лявата партия Валери Жаблянов излезе на трибуната в парламента по средата на гласуване на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и изненадващо поиска БНТ и БНР да включат камерите и микрофоните си и да излъчат пряко декларацията, която партията възнамерява да изчете.

Това негово предложение беше гласувано от депутатите, но не срещна разбиране и предложението му да бъдат излъчвани наживо беше отхвърлено два пъти, тъй като имаше и прегласуване.

Настояването на БСП да бъде излъчвана по БНТ и БНР предизвика депутатката Цвета Караянчева от ГЕРБ да излезе на трибуната и да им каже, че предизборната кампания все още не е започнала и поне когато лявата партия иска нещо, трябва да събере депутатите си и да дойдат в парламента, тъй като днес в залата имало едва 19 леви народни представители.

Така се наложи Янаки Стоилов от БСП да изчете декларацията, посветена на създаването на Република България преди 70 години, без тя да добие телевизионно осветление.

Декларацията описваше силата на политиката и българското общество по това време, а в самия й край в обобщен смисъл се казваше: „Всичко ще се види ноември (б.а. изборите за президент), дали България ще е Република на народа или ще продължат да се прикриват малцина, които отстъпват националните интереси”. В декларацията се казва още, че се предлага да се възвърне доверието в политическите партии и да се спре всяка тоталитарна власт.

„В предстоящите президентски избори кандидатите и подкрепящите ги партии ясно трябва да заявят отношението си към парламентарното управление – към развитието на България като демократична, правова и социална държава. Съвременната републиканска повеля е за суверенна, справедлива и просперираща България”, прочете още Стоилов и сложи край с „Да живее републиканска България”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови