БСП - София защити комунизма и се поклони пред Кастро

OFFNews 30 ноември 2016 в 17:29 9633 10

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро на Градския съвет на столичните социалисти и общински съветници от групата на БСП Лява България почетоха паметта на бившия лидер на Комунистическата партия на Куба Фидел Кастро. 

Представителите на БСП поднесоха цветя и писаха в съболезнователната книга, която беше поставена в посолството на Куба в София.

"Фидел Кастро е последният Ел Команданте, велик лидер, бащата на кубинската революция. Той е истински пример в борбата за един по-справедлив свят. Пример за патриотизъм, за това как трябва да бъдат отстоявани идеите и за борбата за бедните и тяхното право да водят достоен живот. Историята ще помни неговия пример" - каза Калоян Паргов.

По-рано днес Градският съвет на БСП-София разпространи до медиите и позиция срещу приетите от българския парламент на първо четене изменения и допълнения на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. В нея се казва:

Ние, софийските социалисти, изразяваме категорично несъгласие с приетите на 24 ноември т.г. от българския парламент на първо четене изменения и допълнения на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Това е поредната провокация на реваншистката българска десница. Няма съмнение, че вместо да търсят обединяваща национална политика, да предлагат идеи и закони за излизане от икономическата и духовната криза, за преодоляване на бедността, безработицата и демографската катастрофа, те отново сеят раздор и омраза. За тях е по-важно "държавни и местни управници и физически лица да премахват от територията, на която са собственици, всички надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала", те не се притесняват от възраждане на грубата цензура и манипулиране с изфабрикувани фалшификати в образователната система. Да не забравяме, че именно техните политически предци наложиха Закона за защита на държавата, Закона за защита на нацията и други фашистки закони, които историята по категоричен начин отрече.

Насилственото заличаване на символи, изопачаването на историческите факти са поредното доказателство за преднамереност и безпомощност за тези представители на българската десница, които отдавна нямат аргументи в защита на провалилия се неолиберален преход в България. Не знаците на отминалия период, а по-доброто качество на живот и просперитетът на обществото са истинските подбудители на носталгията. Само един пример - според индекса за човешко развитие на Програмата за развитие на ООН през 1987 г. България заема 27-о място в света от 130 държави. А през 2015 година, според същия този индекс - 73-о място. Това са фактите! И никакъв нов прочит на историята, никакъв опит за нейната фалшификация не може да ги промени. Още повече да ги наложи със закон!

За пореден път политическият реваншизъм е водещ в действията на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ. Сега вече този реваншизъм е пренесен на полето на историята от представители на Реформаторския блок с подкрепата на ГЕРБ. Този деструктивен законопроект е приет и с гласовете на ДПС и ДОСТ, както и на част от патриотите.

Ние, софийските социалисти, ще се противопоставим на политиката на реваншизъм и омраза със съзидание и постоянство за постигане на национално единение, духовно възраждане, благоденствие за всички граждани и прогрес за България! Ние ще се изправим срещу всеки акт на неофашизъм и срещу всеки опит за разделяне на обществото чрез изкривяване на историческите факти и пренебрегване на националната културна памет. Настояваме народните представители от БСП Лява България да използват всички парламентарни механизми и инструменти, за да не бъде легитимиран този акт на ново противопоставяне и разделение на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

10

косата

20.02 2017 в 12:33

Комунизмът не беше ли обявен за престъпление със закон?

11974

8

Royale

30.11 2016 в 23:54

След свалянето на диктатора Батиста през 1959 година Кастро установи еднопартийна държава, като стотици привърженици на предишния режим бяха избити, а независимите медии бяха унищожени. Хиляди кубинци избягаха в изгнание предимно в САЩ.Фидел Кастро беше брутален диктатор.

12047

5

Димитър Димитров

30.11 2016 в 20:22

Тези като любят бедните и комунизма , защо не живеят в комуна и не приберат някой бездомник? Колко от тях са капиталисти ?
Не втрещява и възмущава почитането на Кастро ,Чегевара и прочие икони на комунизма , а лицемерието и дебелоочието на БСП и такива оядени червени босове . Те не искат дори да се върнат във Соца , защото тогава имаше таван на имането. Нали затова си напревиха дворцовият преврат, за да тръгнат към светлото капиталистическо бъдеще , а леят крокодилски сълзи за Кастро. Знам защо го правят, но все по-трудно ще им бъде да минават за леви и да заблуждават бедният си електорат .

77927

4

El Commandante

30.11 2016 в 19:38

"Фидел Кастро е последният Ел Команданте"

Баааааахти лъжците!!!

29216

2

Лопе де Вега

30.11 2016 в 17:49

Взе ми думите, чесън. Не е хубаво така.


Поздрав!