БСП: И в енергетиката ГЕРБ се оказа по-лошо от природно бедствие

Според БСП се залага поредната бомба за служебния кабинет

ОFFNews 23 януари 2017 в 17:30 3283 2

"И в енергетиката ГЕРБ се оказа по-лошо от природно бедствие. ГЕРБ съсипаха енергетиката". Това каза депутатът Таско Ерменков на конференция на БСП. 

"Под управлението на тази партия държавата не може да управлява сектора и го е довела до това състояние. Дай Боже, времето да се съобрази с бодряшките изказвания на министър Петкова", коментира Ерменков.

По думите му страната ни се е превърнала от нетен износител във вносител на електроенергия не само от Румъния, но и от Турция, за която преди традиционно сме давали ресурс, а сега сме в положение тя да ни спасява. 

"С недалновидната си политика ГЕРБ доведоха водните баланси на държавата под критичен минимум. Язовирите, които са водещи в производството на електроенергия, вече са полупразни, а някои са под санитарния минимум", критикува Ерменков. Според него запасите на страната ни, които по закон трябва да се поддържат от електроцентралите ни, също са под нормата. 

Таско Ерменков добави още, че въпреки „прекрасното” си финансово състояние, НЕК претърпяла загуба от 30 до 100 милиона лева, защото продава електроенергията на ВЕЦ-овете вместо по цени на върхова електроенергия, на такива като нормална.

"Залага се поредната бомба от отиващото си правителство на Борисов пред служебния кабинет“, коментира и Жельо Бойчев от БСП. 

Той посочи данни, според които на 6 юли миналата година българският Електроенергиен системен оператор в писмо до Министерство на енергетиката предупреждава, че „безогледното източване на язовирите ще доведе до пагубно влияние върху енергийната система на страната през зимата“.

По думите му министър Петкова е уверила в средата на октомври, че имаме готовност да посрещнем есенно-зимния сезон, но припомни, че в началото на януари се наложи да се обърнем към Румъния за помощ внос на ток и да ограничим износа на електроенергия заради постигнат рекорд по потребление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9007

2

Ludmila Spasova

24.01 2017 в 09:00

Този измислен експерт да се скрие някъде. Забъркаха кашата с Белене , сега друг е виновен . Ако бяха на власт щяха ли да спрат циклоните и антициклоните, така, че да има хубаво време и да не се увеличава потреблението на електроенергия. С тези си приказки според мен започнаха да отблъскват електората си. Вярно ,че българите са податливи на манипулации, защото са емоционални, а не разсъдливи, но ми се струва, че поне 20% от хората дето четат или слушат подобни обвинения, ще се запитат какво могат да направят другарите БСПари и дали ще бъде в името на народа или за техните джобове и лични интереси.

12038

1

косата

23.01 2017 в 18:06

Другари -БеСеПари, спомнете си Лукановата зима, после си спомнете за Виденовата и замълчете ... по печеливш ход нямате ...