Антон Койчев, новият шеф на СДС-София: На избирателите им омръзна да се цепим, ще работя за обединение на десницата

Антония Чорева 06 януари 2017 в 12:20 9039 3

Антон Койчев - освен заклет седесар, е доктор - хирург в Александровска болница.

Интервю с новия председател на СДС-София Антон Койчев:

- Снощи бяхте избран за председател на СДС – София и настоящият Любен Петров беше отстранен от поста. Предизвестено ли беше – това, че Петров пожела преговори с Радан Кънев, а не с ДБГ причина ли е той да бъде отстранен? Има ли разногласия в СДС–София?

- Не, сериозни разногласия в СДС–София няма, процедурата по избора ми е абсолютно по устав. Искането на членовете на СДС-София за насрочване на такова заседание на главния секретар е входирано на 12 декември и то е насрочено преди седмица.

Много преди г-н Любен Петров да излезе в медиите със свое виждане за ситуацията и не е това поводът да се свика заседанието.

По-скоро може да се тълкува като някакъв вид реакция от негова страна – аз не съм разговарял с него.

- Говори се, че той е знаел предварително, че ще бъде отстранен?

- Може би той е усещал негодуванието на голяма част от организацията към някои практики като ръководител към СДС–София. Иначе самата процедура, нищо драматично не се е случило – изцяло е съобразена с устава, както и съставът на новото ръководство.

- Знаехте ли, че ще бъдете избран?

- На мен ми предложиха и аз нямаше как да не се съобразя с доверието на хората – почти единодушно съм избран, само с 1 глас въздържал се.

- Може ли да кажете няколко думи за себе си?

- Член съм на СДС, както се шегуваме, почти от дете – от 20 години, заемал съм позиция на редови член, участвал съм във всички събития – от ученик и студент. Настоящем съм 2-ра година общински съветник. Иначе съм хирург в Александровска болница и продължавам да си работя и да практикувам професията си. Мога да намеря общ език с всеки. Колегите са оценили тези мои качества с годините, не съм се занимавал никога с апаратни хватки. И такъв ще си остана в дейността си на председател и ако не мога да свърша, това, което съм поел като ангажимент – ще си отида по най-достойния начин, без да се стига до ексцесия.

- А какъв е вашият ангажимент пред СДС?

- Ангажиментите в мое лице като планове, снощи в експозето си обявих. Първо – да съхраним СДС–София като общност, всякакви превратности и катаклизми да бъдат предотвратени. Общността, която имаме, да е ценностна, идейна и много от хората да имат приятелски отношения, независимо че в годините сме били и конкуренция, което е обичайно.

Втората точка, по която ще работя – това е обединение на десницата, тъй като на всички наши избиратели им е омръзнало да бъдат постоянно цепени, да се създават нови проекти с претенции да заемат някаква ниша.

- Както поиска отстраненият Любен Петров, ще преговаряте ли с Радан Кънев и ДСБ за коалиция?

- Предстои да вземем решение на най-високо ниво, но общото мнение, което битува, това е, че марката Реформаторски блок все пак е набрала известна популярност, разпознаваема е и не може с лека ръка да я зачеркнем.

И СДС трябва да бъде катализатор за обединение на дясното – под каква форма и как ще се случи това, ще бъде официализирано.

- Това означава ли, че няма да преговаряте за коалиция с Кънев, а подкрепяте Реформаторския блок?

- С голяма част от членовете ние сме били приятели години – те произхождат от нас. И знаете историята на дясното – неговото разцепване, обединение. Ние сме отворени към всички, но ще бъдем катализатор на този процес и много добре ще обмислим как да бъде конструиран той.

Повече информация ще има след решение на легитимните органи на Националния изпълнителен съвет на СДС. Ще се срещна с всички организации – 24-те, да чуя тяхното мнение, ще се изработи една обща позиция на СДС–София и едва тогава ще имаме позиция.

- Какво е бъдещето на Любен Петров в СДС – София?

- Петров е наш приятел и личен мой приятел, нито е изключен. Той си остава член на Националния съвет и може да работи и дори ще разчитаме на неговия опит. Все пак той е дал немалко на СДС. Снощи никой не каза лоша дума за него като председател – като приятел. Любен Петров остава един от нас. Какво то е прави, това е въпрос на личен избор.

В новото ръководство влезе и Пламен Антов от СДС-Красно село (част от местната организация поиска Божидар Лукарски да бъде отстранен като лидер на СДС). Те критикуваха остро председателя. Сами си направете избора – какво е нивото на вътрешнопартийната демокрация в СДС – София. Ние сме демократична организация, която се съобразява с различни мнения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

3

Гароне

06.01 2017 в 13:41

Проблемът е че то вече не може да се разбере кое е десница, кое левица. :)

11866

1

кумчо вълчо

06.01 2017 в 12:56

Направо се обединете с БСП, ГЕРП, ДПС, АБВ, Атака и петрЕотите едонвременно. Все тая ... Всички, които евентуално биха гласували за вас ви знаят вече :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!