АБВ предлага секции за бг граждани навсякъде по света

OFFNews 27 май 2016 в 11:24 3243 5

АБВ предлага разкриване на секции за български граждани във всички държави по света, както и прагът за вота за Европейски парламент да е 4%, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. 

Депутатите от АБВ депозира в деловодството на Народното събрание предложение за изменение и допълнение на Закона за Изборния кодекс. Промените предвиждат за разкриване на избирателни секции извън страната да се въведе общ критерий, валиден за всички държави и всички български граждани по света, без да се ограничава броят и местоположението на избирателните секции. Включително да се предвиди и възможност за образуване на секции, без да са изпълнени критериите за това (без да са подадени не по-малко от 40 заявления), по мотивирано предложение на ръководителя на дипломатическото или консулско представителство, но при спазване на съответната процедура и срокове.

Според АБВ след проведените избори за членове на Европейския парламент и за народни представители е видно, че няма логика прагът за своеобразно участие в разпределението на мандатите да е различен. Затова предлагат при избори за членове на Европейски парламент прагът да е 4%, така, както е и на изборите за народни представители. 

АБВ предлага също така да отпадне предвиденото в чл. 242 а отписване от избирателните списъци като последица при неупражняване на избирателно право. От партията считат, че подобно ограничаване на избирателните права, чрез създаване на допълнителни условия за гласуване след отписване от списъците няма място в Избирателния кодекс на Република България.

Освен това АБВ предлагат в Закона за административно-териториалното устройство критерият за разкриване на кметство да бъде 250 избиратели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

5

Краси

27.05 2016 в 18:50

На тия от АБВ известно ли им е, че България разполага с 18 депутатски места в Европарламента и затова процентът е 100/18=5.5% - толкова, колкото са нужни, за да вкараш поне един депутат (защото по-малко не може).
Ако е 4%, би трябвало да имаме 25 депутата.

МНОООГО СИ ТЪП, ГОШЕ!

12061

4

Тукашен

27.05 2016 в 18:14

Ами 11-те лв. са си единадесет. Дори и от тези в чужбина, що да не ги прилапат. Но не знам как точно ще се включат в плащането им, хъшовете?