АБВ на довиждане: Внушението, че политиката и общественото благо са несъвместими, остана

OFFNews 26 януари 2017 в 12:18 2666 0

„Днес е ден за равносметка, върху която ще градим перспективи за бъдещето. Не успяхме да променим внушението, че политиката, обществото и общественото благо са несъвместими понятия“.

Това каза от трибуната на парламента в декларация за края на 43-то НС председателят на групата на АБВ Мариана Тодорова.

По думите й в парламента АБВ е успяла да изгради авторитет на интелигентна, диалогична и дисциплинирана формация, която е предложила множество идеи, отстоявала каузи и са успели там, където разумът и аргументите можеха да надделеят.

„Ако обещаваме неосъществими политики и мерки и се водим предимно от популизма, ще бъдем системно пращани на избори и на референдуми, които ще придобият друг смисъл на наказателни акции“, коментира тя.

„Дали от прекалена самоувереност и от нежелание за усложнявания не се възприе идеята на АБВ да се създаде експертен съвет по законодателство, който да подобрява качеството на текстовете и да изглажда законодателните несъвършенства“, обясни Мариана Тодорова.

Тя коментира, че е била честа практика законопроекти да бъдат приемани не според смисъла и полезността им, а според политическата тежест на групата, от която са били предложени. „Много от тях се не се реализираха само, защото са внесени от малки формации“, допълни Тодорова.

От АБВ призоваха за достойна балансирана външна политика, където България е активен фактор а не пасивен.

Депутатката от АБВ изказа благодарности на председателя на парламента Цецка Цачева, че е успяла да успокоява страстите в зала и пожела успех на всички парламентарни групи. „Нека бъдем по-големи реалисти, да бъдем смирени и да не разочароваме хората“, каза още Мариана Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови